Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η πορεία της Προσοτσάνης στην Δ' εθνική με μια ματιά!!!!!!


 MALLIOSOIKONOMOUDOUMPLATZISmoshofidis1
                                                             KERASIDISPITSAKTSIS                       Δράττοντας την ευκαιρία της αυλαίας και του φετινού μαραθωνίου στον 1ο όμιλο της Δ’ Εθνικής κατηγορίας με την Προσοτσάνη να ανανεώνει για μια ακόμα σεζόν το εισιτήριο για τη διευρυμένη μορφή του Περιφερειακού πρωταθλήματος της νέας περιόδου με τους έξι ομίλους, είπαμε να ρίξουμε μια ματιά που αλλού, στη στατιστική! Οι αριθμοί για κάποιους λένε τη μισή αλήθεια, όμως στο σημερινό αφιέρωμα σίγουρα λένε το κάτι παραπάνω. Όσοι το διαβάσουν προσεκτικά θα βγάλουν το συμπέρασμα αυτό, όμως ας κάνουμε πρώτα ένα «φλας μπακ» στην πορεία των «κυανόλευκων» από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι και τα τέλη Μαΐου, έτσι για να θυμηθούμε αγωνιστική την αγωνιστική το τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ.

Μια σεζόν όπου οι «κυανόλευκοι» παρουσίασαν εκ διαμέτρου δύο διαφορετικά πρόσωπα, το υποτονικό μέσα στο 2011 και το εξαιρετικό στο 2012, διαγράφοντας ουσιαστικά πορεία πρωταθλητισμού, επηρεασμένοι ίσως περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα από το μακρύ διάστημα προετοιμασίας λόγω των γνωστών παλινδρομιών της ΕΠΟ.

Στα «ρηχά» με Οικονόμου
Ο Γιάννης Οικονόμου, πιστός στρατιώτης της Προσοτσάνης από τις αρχές τις δεκαετίας του ’80 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία και παραμένει στον πάγκο της ομάδας μέχρι και το βράδυ της 8ηςΙανουαρίου, πληρώνοντας το μάρμαρο από το κακό ξεκίνημα, αλλά κυρίως της βαριάς ήττας με 6-1 στην έδρα του μετέπειτα πρωταθλητή Σιδηροκάστρου. Στις 8 αγωνιστικές που πρόλαβε να καθίσει στον πάγκο της ομάδας η φτωχή συγκομιδή των μόλις 6 βαθμών – απόρροια της μιας νίκης και των τριών ισοπαλιών – έφερε άμεσες εξελίξεις. Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε την κατάκτηση του Super Cup Δράμας (2-1 τους Αμπελόκηπους σε ουδέτερο γήπεδο), αλλά και τον πρόωρο αποκλεισμό στο κύπελλο από την «άσπονδη» γειτόνισσα Πετρούσα (επίσης 2-1 εκτός έδρας). Ο 51χρονος προπονητής ναι μεν παύθηκε από τα καθήκοντά του, δεν έφυγε όμως από τις τάξεις της ομάδας, αναλαμβάνοντας εκ νέου τη θέση του τεχνικού διευθυντή που κατείχε και πέρυσι, άμα την επιστροφή του από τη Δόξα Δράμας, όπου την τελευταία 10ετία πέρασε από όλα τα πόστα των «μαυραετών». Το όνομα του Γιώργου Μάλλιου που είχε «παίξει» και την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά είχε ήδη συμφωνήσει με ομάδα της Καβάλας (Θεαγένης), ξανάπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των διοικούντων της Προσοτσάνη ως τον πιο επικρατέστερο και καταλληλότερο διάδοχο του Γιάννη Οικονόμου. Ο 47χρονος βαθυτοπιώτης τεχνικός είχε μόλις πάρει το συναινετικό διαζύγιο με τους «νησιώτες» κι έτσι άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για το…γάμο του με την Προσοτσάνη. Στόχος; Η συνέχιση της καλής δουλειάς που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στο σύλλογο και για παραμονή; Αν έρθει καλώς, αν όχι, να υποβιβαστεί η ομάδα με αξιοπρέπεια ούτως ώστε να παρουσιαστεί πανέτοιμη για πρωταθλητισμό στην Α1 της ΕΠΣ Δράμας για την επάνοδό της στη Δ’ Εθνική το 2013-2014. Με τις πιθανότητες να είναι κακά τα ψέματα 70-30 εναντίον του (ανάμεσά στους πολλούς που το υποστήριζαν αυτό και ο υπογράφων το αφιέρωμα), ο Γιώργος Μάλλιος ξεκίνησε το δύσκολο έργο του από την Τρίτη κιόλας 10/1 με την πρώτη του προπόνηση να γίνεται μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω της συντριβής που προηγήθηκε, αλλά και με κάποια αισιοδοξία ότι κάτι θα αλλάξει όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στις αλλαγές τεχνικών ανά τον κόσμο. Και η Προσοτσάνη γιατί να αποτελέσει την εξαίρεση...
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται
«Παρθενικό» του ματς – και ολίγον επεισοδιακό λόγω της ένστασης η οποία απορρίφθηκε πανηγυρικά – στον «κυανόλευκο» πάγκο ήταν το νικηφόρο 3-0 επί της Νέας Ζίχνης στις 15 Ιανουαρίου και αφού στο «καπάκι» ήρθε η ήττα στην Καβάλα (2-0), έλαβε χώρα το σερί 4ων νικών που έδωσαν ώθηση και ηθικό στην καταρρακωμένη  ψυχολογία των «κυανόλευκων». Οι αχτίδες της παραμονής άρχισαν να φαίνονται στην κυριολεκτικώς και μεταφορικώς «βαρυχειμωνιά»  της Προσοτσάνης, αφού η ήττα στην Ξάνθη από τον Ορφέα παραμονή της Αποκριάς αποδείχθηκε ένα μικρό αρνητικό διάλλειμα, μιας και όλο το Μάρτιο πετυχαίνοντας το απόλυτο (3/3) για πρώτη φορά πέρασε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Ο Απρίλιος ήταν εξίσου αποδοτικός και καταλυτικός θα συμπληρώναμε, ως προς την επίτευξη του αρχικού στόχου που είχαν θέσει άπαντες μέσα στο «κυανόλευκο» στρατόπεδο: την παραμονή. Ξεκίνημα με νίκη «χρυσάφι» επί του Ακροποτάμου την Πρωταπριλιά, άνευ αγώνα τρίποντο επί των Αμπελοκήπων μία εβδομάδα πριν το Άγιο Πάσχα και πλέον η…Ανάσταση της Προσοτσάνης είχε σχεδόν συντελεστεί! Τα δύο κολλητά ματς με τους εκπροσώπους των Σερρών (Σιδηρόκαστρο εντός 1-1 και Νέα Ζίχνη εκτός 0-1), αποτέλεσαν όπως συνηθίζουμε να λέμε το «κερασάκι» στην τούρτα.
Μπαίνοντας στο Μάιο και λίγες μέρες προτού οι έλληνες πολίτες οδηγηθούν στις κάλπες για τις 1ες εθνικές εκλογές, όλοι στην Προσοτσάνη μετά το ισόπαλο 1-1 με την Καβάλα στο «Γεώργιος Μακρής» ψήφισαν Δ’ Εθνική γι άλλη μια σεζόν, την 8η στα τελευταία 9 χρόνια με ενδιάμεσο διάλλειμα την περίοδο 2007-2008 και το όμορφο ταξίδι στον…«άγριο» κόσμο της 3ης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας. Κυβέρνηση μπορεί να μη βγήκε μετά την 6η Μαΐου λόγω των άκαρπων διερευνητικών εντολών, ωστόσο στις τάξεις των «κυανόλευκων» ήδη είχε ξεκινήσει ο προγραμματισμός της επόμενης μέρας. Οι δύο ήττες σε Ελευθερούπολη και Σουφλί απλά «έριξαν» την Προσοτσάνη από τη 2η παρακαλώ θέση της βαθμολογίας που φιγουράριζε προ των εκλογών στην 8η (που οδηγούσε στις τοπικές κατηγορίες) την προτελευταία αγωνιστική, αλλά όπως αποδείχθηκε περίτρανα μέσα στο γήπεδο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου ήταν προσωρινή: η μεγάλη σ’ έκταση νίκη  με σκορ 8-1 επί της ΑΕ Πιερέων (συνιστούν ρεκόρ γκολ σε ένα ματς για την Προσοτσάνη στις εθνικές κατηγορίες και την ισοφάριση της πιο ευρείας διαφοράς μετά το 7-0 επί του Καλαμπακίου την περίοδο 2005-2006), η οποία «πλήρωσε τα σπασμένα» του αλήστου μνήμης 0-5 στις αρχές του 2010 στο «Γεώργιος Μακρής» κι όχι μόνο, αποτέλεσε το καλύτερο «αντίο» με την κατάληψη της 6ης θέσης – όπως και πέρυσι – σε μια άκρως δύσκολη χρονιά, με μακρύ διάστημα προετοιμασίας, απουσίες βασικών παικτών λόγω τραυματισμών οι οποίοι και είχαν προσφέρει πολλά γκολ τα τελευταία χρόνια (Κιοσέογλου & Ουζούνης), κακό ξεκίνημα, αλλαγή στην τεχνική ηγεσία κι όλα αυτά εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, που κυριολεκτικά επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα!
Μετά τον απαραίτητο μακρύ πρόλογο σας βάζουμε άμεσα στον κόσμο της στατιστικής και των αριθμών:
  • Η Προσοτσάνη ανήκει στο κλειστό κλαμπ των μόλις 12 ομάδων (Δόξα Χέρσου στον 2ο, Ακαδημία Πλαταμώνα στον 3ο, Καρδίτσα στον 4ο, Α.Σ. Τρίκαλα 2011 στον 5ο, ΑΕ Μεσολογγίου στον 5ο, Παναιγιάλειος στον 6ο, ΠΦΟ Πανόπουλου στον 6ο – η μοναδική μάλιστα αήττητη ομάδα κι εκτός έδρας – Ελπιδοφόρος στον 8ο, Επισκοπή στον 10ο, Ατσαλένιος στον 10ο και Ηρόδοτος στον 10ο, με τις δύο τελευταίες να έχουν ένα ακόμα ματς εντός έδρας την προσεχή Κυριακή, στο φινάλε του ομίλου της Κρήτης) σε σύνολο 141 και στους 10 ομίλους της Δ’ Εθνικής που δε γνώρισε ήττα φέτος στο γήπεδο της (9 νίκες – 4 ισοπαλίες), με το σχετικό ρεκόρ όπως έχουμε γράψει πολλάκις μέσα στη χρονιά να επεκτείνεται από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2010 στον αριθμό 24 (17 νίκες – 7 ισοπαλίες σε επίσημα παιχνίδια ή αν προτιμάτε 546 ημέρες χωρίς το χρώμα της ήττας στο «Γεώργιος Μακρής»). Είναι μάλιστα η μοναδική ομάδα του ομίλου χωρίς εντός έδρας ήττα, ενώ έχει την τέταρτη καλύτερη συγκομιδή βαθμών στο «Γεώργιος Μακρής» (31β.) πίσω από Σιδηρόκαστρο, Ελευθερούπολη και Καβάλα που μάζεψαν έναν παραπάνω.
  • «Σκαλίζοντας» το προσωπικό αρχείο της Προσοτσάνης από το 1988-1989 ανακαλύψαμε κυριολεκτικά θησαυρό. Ο λόγος; Είναι η μοναδική αγωνιστική περίοδος την τελευταία 25ετία που οι «κυανόλευκοι» κρατούν αήττητη την έδρα τους και σίγουρα σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή η επίδοση είναι που έβαλε τα θεμέλια για να παραμείνουν στην κατηγορία, μιας και ο εκτός έδρας απολογισμός σε σχέση με άλλες σεζόν δεν ήταν ο καλύτερος (4 νίκες – 1 ισοπαλία – 8 ήττες), είχε όμως δύο νίκες «κλειδιά» στο β’ γύρο σε Σάπες και Νέα Ζίχνη με το ίδιο σκορ (1-0), με ήρωα εκτός των άλλων τον κατά πολύ βελτιωμένο φέτος Μάκη Πιτσακτσή κάτω από τα δοκάρια.
  • Διαθέτει το  καλύτερο εντός έδρας παθητικό στην άμυνα στον όμιλο μαζί με την Καβάλα και τη Νέα Ζίχνη, καθώς τα 6 γκολ που δέχτηκε συνιστούν από μόνα τους ρεκόρ. Μόλις 9 ομάδες άλλωστε σε όλη τη φετινή Δ’ Εθνική δέχτηκαν λιγότερα γκολ στο «σπίτι» τους από τους «κυανόλευκους» (Αμπελωνιακός 2 στον 4ο όμιλο, ΑΣ Τρίκαλα 2011 2 στον 5ο, ΠΦΟ Πανόπουλου 2 στον 6ο, ΑΟ Κασσιώπης 4 στο 5ο, Ελπιδοφόρος 4 στον 8ο, Τριγλία Ραφήνας 4 στον 9ο, Χαλκίδα 5 στον 7ο, Μανδραϊκός 5 στον 7ο και Επισκοπή 5 στον 10ο).
  • Η ομάδα της Προσοτσάνης έχει κρατήσει 12 φορές ανέπαφη της εστία της (3 φορές ο Πιτσακτσής & 7 ο Σκιαθίτης, τα άλλα 2 ήταν οι άνευ αγώνα νίκες) σε σύνολο 26 αγώνων, με το σχετικό ρεκόρ εντός έδρας να μεταφράζεται σε 7 στα 13 ματς, όπου καμιά ομάδα δεν κατάφερε να σκοράρει πάνω από ένα γκολ [(Ορφέας Ξάνθης – Μουμίν Ογλού), (Σουφλί – Ζάχος), (Νέα Χηλή – Τσαπάνης), (Σιδηρόκαστρο – Δημητρανόπουλος), (Καβάλα – Παυλής) & (ΑΕ Πιερέων – Παλληκαράς) οι «δράστες»].
  • Μόλις 5 φορές η επίθεση της Προσοτσάνης έμεινε «άσφαιρη», με απολογισμό 3 ήττες και 2 «λευκές» ισοπαλίες, ενώ στο «Γεώργιος Μακρής» μόνο με τις Σάπες δε βρήκαν δίχτυα οι παίκτες των «κυανόλευκων».
  • Όσες φορές η Προσοτσάνη σκόραρε 1η δεν έχασε κανένα παιχνίδι, με το εντυπωσιακό στοιχείο του στατιστικού αυτού να κάνει λόγο για 13 νίκες και μόλις δύο ισοπαλίες η μία «μαχαιριά» τη 2ηαγωνιστική (1-1 με Ορφέα Ξάνθης στο 94ο λεπτό). Άλλωστε σε όλες μα όλες της ήττες (8) δέχτηκε 1η γκολ και ποτέ δεν κατάφερε να πάρει ούτε βαθμό, ενώ η μοναδική φορά που πέτυχε την… ημι-ανατροπή ήταν στο 1-1 με το Σιδηρόκαστρο, καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 63ο και «απάντησε» στο 79ο λεπτό.
  • Και μια ατομική διάκριση για παίκτη της Προσοτσάνης, μιας κι ο 20χρονος πλέον Μιχάλης Δούμπλατζης στην 1η του χρονιά με τα «κυανόλευκα» σημείωσε σε 23 συμμετοχές 16 γκολ (όσα πέτυχε πέρυσι ο Δημήτρης Ουζούνης αλλά σε 29 συμμετοχές) κι αναδείχθηκε 1ος σκόρερ στον όμιλο μαζί με τον πολύπειρο κι επίσης δραμινό Νίκο Τσιμπλίδη της Ελευθερούπολης.
  • Καταλυτικά αποδείχτηκαν τέλος και τα γκολ του 1ου σε συμμετοχές (414) και γκολ (173) εν ενεργεία παίκτη της Προσοτσάνης Λευτέρη Κερασίδη στις νίκες με ένα 1-0 επί του Ακροποτάμου και με 0-1 στις Σάπες, όπως κι αυτά του μεγαλύτερου σε ηλικία (35 ετών) «κυανόλευκου» φέτος Γιάννη Μοσχοφίδη, στο 1-0 επί των Αμπελοκήπων και στο 0-1 μέσα στο Μελισσοκομείο, όλα μα όλα τους γκολ-βαθμοί, 12 στο σύνολο!!!
Κλείνοντας αυτό το μεγάλο αφιέρωμα στην Προσοτσάνη θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να δικαιολογήσουμε κατά το ήμισυ τον τίτλο που δώσαμε και δη «Εφαλτήριο το “Γεώργιος Μακρής” στην πορεία πρωταθλητισμού με Γιώργο Μάλλιο το 2012» και τι καλύτερο από τη σχετική  βαθμολογία, που αποτελεί καθρέπτη για κάθε ομάδα. 
Με Γιάννη Οικονόμου (8 ματς)
Με Γιώργο Μάλλιο (18 ματς)
ΘΕΣΗ
ΟΜΑΔΑ
ΒΑΘΜΟΙ
ΘΕΣΗ
ΟΜΑΔΑ
ΒΑΘΜΟΙ
1η
Σιδηρόκαστρο
18
1η
Καβάλα**
42
2η
Νέα Ζίχνη
15
2η
Σιδηρόκαστρο
40
3η
Σάπες
15
3η
ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ
38
4η
Ακροπόταμος
15
4η
Ελευθερούπολη
37
5η
Σουφλί
14
5η
Ακροπόταμος
35
6η
Αρριανά
14
6η
Νέα Χηλή
31
7η
Νέα Χηλή
12
7η
Νέα Ζίχνη
30
8η
Ελευθερούπολη
12
8η
Σουφλί
30
9η
Ορφέας Ξάνθης*
8
9η
Αρριανά
21
10η
Εύμοιρο
8
10η
Ορφέας Ξάνθης*
21
11η
Καβάλα**
6
11η
Σάπες
18
12η
ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ
6
12η
ΑΕ Πιερέων
9
13η
ΑΕ Πιερέων
3
13η
Εύμοιρο
6
14η
Αμπελόκηποι
1
14η
Αμπελόκηποι
0
(*): Έχει ένα μηδενισμό και -5 βαθμούς.
(**): Έχει δύο μηδενισμούς και -4 βαθμούς.


πηγη ενημέρωσης : www.prosotsanifc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: