Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Λονδίνο 2012: Μπάσκετ Ανδρών Ακλόνητο φαβορί οι ΗΠΑ, απειλούν Ισπανια, Ρωσία, Γαλλία


Ρωσία, Λιθουανία και Νιγηρία ήταν οι 3 ομάδες που συμπλήρωσαν την 12άδα για τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Ακλόνητο φαβορί οι Αμερικάνοι που όμως έχουν εμφανείς αδυναμίες στους ψηλούς, πάντα επικίνδυνοι οι Ισπανοί, Γάλλοι και Ρώσοι.
Λονδίνο 2012: Μπάσκετ Ανδρών
Η Νιγηρία έκανε την έκπληξη κερδίζοντας κατά σειρά Λιθουανία, Ελλάδα και Δομινικανή Δημοκρατία και έτσι κέρδισε με το σπαθί της το εισιτήριο για τις 12 ομάδες του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ. Πλέον οι όμιλοι αλλά και οι αποδόσεις  για όλους τους συμμετέχοντες είναι οι εξής:


Γκρουπ Α


1. Αμερική 1,15
2. Γαλλία 29,00
3. Αργεντινή 34,00
4. Λιθουανία 51,00
5. Νιγηρία 301,00
6. Τυνησία 2001,00

Γκρουπ Β



1. Ισπανία 5,25
2. Ρωσία 34,00
3. Βραζιλία 41,00
4. Αυστραλία 151,00
5. Βρετανία 251,00
6. Κίνα 501,00
Η ύπαρξη πολλών μεγάλων ονομάτων στον 1ο όμιλο έχει μεγάλη σημασία κυρίως για τα μετέπειτα διασταυρώματα μιας και όπως φαίνεται Αμερική, Γαλλία, Αργεντινή και Λιθουανία θα παίξουν για ένα καλό πλασάρισμα στις πρώτες 4 θέσεις
και αν εξαιρέσουμε τους Αμερικάνους που δύσκολα θα γκελάρουν όλοι οι υπόλοιποι μοιάζουν να βρίσκονται πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Αντίθετα ο 2ος όμιλος δείχνει πιο ξεκάθαρος αφού Ισπανία και Ρωσία μόνο με αυτοκτονία θα χάσουν τις 2 πρώτες θέσεις αν και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σκεφτούμε τις γκέλες που σχεδόν πάντα κάνουν οι Ισπανοί στην αρχή μεγάλων διοργανώσεων και επομένως το ενδεχόμενο πρωτιάς της παρέας του Κιριλένκο.
Σε αυτή την περίπτωση αποκτά αξία η πρωτιά των Ρώσων που πληρώνει 4,00 στην bet365 ενώ ακόμη παραπέρα αν κοιτάξουμε τις διασταυρώσεις είναι πολύ πιθανό να δούμε ημιτελικό την Ρωσία (σαν 1η του 2ου ομίλου) με την Λιθουανία ή τη Γαλλία (που είναι πιθανές δεύτερες στον 1ο όμιλο) και επομένως αξίζει κανείς να κυνηγήσει αυτές τις ομάδες στο outright χωρίς τις ΗΠΑ που πληρώνει 11,00 για τη Ρωσία, 7,50 για τη Γαλλία και 10,0 για την Αργεντινή αντίστοιχα.



Ασφαλώς το μεγάλο φαβορί είναι για ακόμη μια φορά οι Αμερικάνοι, που μπορεί πλέον να μην ονομάζονται dream team όμως τα στελέχη που την απαρτίζουν αποτελούν σίγουρα ονόματα μεγάλης βαρύτητας στο κόσμο του ΝΒΑ. Παρόλα αυτά η φετινή ιδιαίτερα επίπονη χρονιά στον μαγικό κόσμο πέρα από τον Ατλαντικό που έχει επιφέρει τεράστια καταπόνηση αλλά και κούραση σε όλους αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο κριτήριο για τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της ομάδας.


Σίγουρα η παρουσία του Μάικ Σιζέφσκι αποτελεί και φέτος εγγύηση για την σωστή και ομαλή λειτουργία των μεγάλων σταρ στα πλαίσια μιας ομάδας όμως δεν παύουν να υπάρχουν και τρανταχτές αδυναμίες, όπως η έλλειψη μεγάλων ονομάτων στην θέση των ψηλών. Ο τραυματισμός των Μπος, Χάουαρντ ανάγκασε τους Αμερικανούς να στραφούν στην βιαστική λύση του Αντονι Ντέιβις, νο1 του φετινού ντραφτ, που όμως με την σειρά του δεν κατάφερε να γίνει μέλος της ομάδας χάρη σε ένα τραυματισμό στο δεξί του πόδι, αφήνοντας έτσι τον κόουτς-Κ μόνο με τον Τσάντλερ των Νικς.


Αναλυτικά το ρόστερ των ΗΠΑ: 


Andre Iguodala – Philadelphia 76ers
Blake Griffin – Los Angeles Clippers
Carmelo Anthony – New York Knicks
Chris Paul – Los Angeles Clippers
Deron Williams – Brooklyn Nets
James Harden – Oklahoma City Thunder
Kevin Durant – Oklahoma City Thunder
Kevin Love – Minnesota Timberwolves
Kobe Bryant – Los Angeles Lakers
LeBron James – Miami Heat
Russell Westbrook – Oklahoma City Thunder
Tyson Chandler – New York Knicks


Από εκεί και πέρα το 2ο φαβορί αναγκαστικά είναι οι Ισπανοί, 1οι στο Ευρωμπάσκετ του 2009 και 2011, 1οι στο παγκόσμιο του 2006 και 2οι στο Πεκίνο το 2008 με μοναδική αποτυχία την 6η θέση στο Παγκόσμιο του 2010. Οι Ισπανοί κατεβαίνουν με πλήρες ρόστερ στο οποίο ξεχωρίζουν οι ΝΒΑερς αδερφοί Γκασόλ, ο Σέρχε Ιμπάκα των Θάντερ που πήρε την 2η θέση στο βραβείο του καλύτερου αμυντικού του ΝΒΑ πίσω μόνο από τον Τσάντλερ καθώς και όλα τα γνωστά ονόματα των Ναβάρο, Ρούντι Φερνάντεζ, Καλντερόν, κτλ.


Αναλυτικά το ρόστερ των Ισπανών:


Felipe Reyes – PF
Fernando San Emeterio – SG
José Calderon – PG
Juan Carlos Navarro – PG
Marc Gasol – C
Pau Gasol – F
Rafael Martinez – G
Rudy Fernandez – SF
Serge  Ibaka – C
Sergi Vidal – F
Sergio Llull – SG
Sergio Rodriguez Gomez – PG
Víctor Claver – PF
Victor Sada – SG


Ίσως η ομάδα που αναμένεται να κλέψει λίγα από τα φώτα της δημοσιότητας από τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές είναι η φετινή Ρωσία που έδειξε και στο Προλυμπιακό τουρνουά της Βενεζουέλας ότι διαθέτει όλα τα φόντα αλλά και την σοβαρότητα να πρωταγωνιστήσει στους φετινούς Ολυμπιακούς.


Με όπλο έναν διψασμένο για διακρίσεις και εκτός Ευρώπης, Κιριλένκο, που  φέτος ξεχειμώνιασε στη ΤΣΣΚΑ όταν όλοι οι υπόλοιποι επέστρεφαν τρέχοντας στο ΝΒΑ, τους πρωταγωνιστές πλέον Σβεντ, Μόνια, Μοζγκόφ και φυσικά τον πολύ φορμαρισμένο Κριάπα. Ειδικά ο τελευταίος έδειξε στη Βενεζουέλα ότι είναι ικανός να πάρει πολύ παιχνίδι πάνω του και να αποτελέσει τον παίκτη κλειδί των Ρώσων μιας και σχεδόν όλοι οι αντίπαλοί τους ασχολούνται αποκλειστικά με το μαρκάρισμα του Κιριλένκο.


Η Ρώσοι πληρώνουν 4,50 στο ενδεχόμενο να βρεθούν στο πόντιουμ των μεταλλίων ενώ για τους πιο τολμηρούς η νίκη τους στο τουρνουά, χωρίς την Αμερική, πληρώνει 11,00.


Αναλυτικά το ρόστερ των Ρώσων:


Aleksey Shved – G
Alexander Kaun – C
Andrey Kirilenko – PF
Anton Ponkrashov – SG
Dmitriy Khvostov – PG
Evgeny Voronov – SG
Semen Antonov – PF
Sergey Karasev – SG
Sergey Monya – PF
Timofey Mozgov – C
Victor Khryapa – F
Vitaliy Fridzon – G


Η Αργεντινή που πρωταγωνίστησε σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας ξεκίνησε την ξέφρενη πορεία της από το Μουντομπάσκετ του 2002 στην Ινδιανάπολη, εκεί όπου ο φοβερός και τρομερός Μανού Τζινόμπιλι οδηγούσε την Αργεντινή στο να πετάξει εκτός 8άδας την τότε Dream Team και να φτάσει μέχρι τον τελικό όταν και έχασε το χρυσό χάρη σε μια απίστευτη διαιτησία υπέρ της τότε Γιουγκοσλαβίας.


Έκτοτε οι Αργεντίνοι αποτελούσαν πάντοτε μια παραδοσιακή δύναμη στις μεγάλες διοργανώσεις με αποκορύφωμα το χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 αλλά και το χάλκινο στο Πεκίνο το 2008. Η φετινή ομάδα θεωρείται από πολλούς το κύκνειο άσμα της γενιάς του Μανού Τζινόμπιλι καθώς η φετινή παράσταση θα είναι και η τελευταία για τους Τζινόμπιλι, Ντελφίνο, Νοτσιόνι, Σκόλα και Πριτζιόνι που θεωρείται βέβαιο οτι θα θελήσουν να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο την καριέρα τους στην Εθνική ομάδα.


Σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην 8άδα αφού παρά τον ισχυρό 1ο όμιλο δύσκολα θα αποκλειστούν από Τυνησία και Νιγηρία ωστόσο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στη συνέχεια αν δεν καταφέρουν να αποφύγουν την διασταύρωση με Ισπανία και Ρωσία που εκτός απροόπτου θα καταλάβουν τις 2 πρώτες θέσεις του άλλου ομίλου. Θεωρούμε πολύ δύσκολο να δούμε την Αργεντινή στην τετράδα αυτών των Ολυμπιακών.


Αναλυτικά το ρόστερ της Αργεντινής:
Andres  Nocioni
Carlos  Delfino
Emanuel  Ginobili
Facundo Campazzo
Federico  Kammerichs
Hernan Jasen
Juan  Gutierrez
Leo Gutierrez
Luis  Scola
Marcos Mata
Martin Leiva
Nicolas Laprovittola
Pablo Prigioni
Paolo  Quinteros


Οι Γάλλοι όπως πάντα αποτελούν ένα άκρως αθλητικό και ανταγωνιστικό σύνολο με παίκτες που συμμετέχουν στο ΝΒΑ όμως πλέον η αμφισβήτηση του πνεύματος νικητή που λείπει από αυτή την ομάδα γιγαντώνεται καθώς οι ίδιοι φροντίζουν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση να μην πετυχαίνουν αυτά για τα οποία είναι ικανοί βάση του ρόστερ τους.


Φέτος μάλιστα έφτασαν μια κλωστή μακριά από το καρδιακό όταν ο Πάρκερ δήλωσε ότι ενδέχεται να μην αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς χάρη σε μια εγχείρηση που θα έπρεπε να κάνει στο μάτι όμως ο ίδιος τελικώς επιβεβαίωσε την συμμετοχή του και έτσι επανέφερε τις καρδιές των Γάλλων στην θέση τους. Το ίδιο ευχάριστα όμως δεν ήταν τα νέα από τον έτερο αστέρα των Γάλλων, τον Γιόακιμ Νόα, ο οποίος δεν είναι έτοιμος μετά τον σοβαρό τραυματισμό στα playoff με τους Μπουλς και έτσι θα είναι και επίσημα απών από τους αγώνες του Λονδίνου.


Με αυτά και με αυτά οι Γάλλοι εκτός του Πάρκερ θα πρέπει να στηριχτούν ξανά στους γνώριμους Μπατούμ, για τον οποίο μάχονται Τιμπεργουλβς και Μπλέιζερς, Τουριάφ και Σέραφιν. Οι Γάλλοι όπως πάντα έχουν πλήρες ρόστερ με παίκτες με εμπειρίες από την Ευρώπη και σίγουρα μπορούν να βρεθούν στον χορό των μεταλλίων αν ξεπεράσουν τα γνωστά προβλήματα με την έλλειψη αποφασιστικότητας όταν η μπάλα καίει.


Δύσκολα θα κοντράρουν ομάδες όπως η Αμερική ή η Ισπανία όμως ο βασικός στόχος είναι να καταλάβουν την 2η θέση στον όμιλό τους, κάτι που θα τους δώσει την δυνατότητα να αποφύγουν την Αμερική μέχρι και τον τελικό ελπίζοντας σε κάποιο, παραδοσιακό στους ομίλους, στραβοπάτημα της Ισπανίας που ίσως τους στείλει αντιμέτωπη την Ρωσία στους 4. Σε κάθε περίπτωση οι αποδόσεις για συμμετοχή στα μετάλλια στο 3,25 έχουν αξία.


Αναλυτικά το ρόστερ των Γάλλων:


Nicolas Batum Portland Trail Blazers G   
Yannick Bokolo Gravelines Dunkerque G   
Fabien Causeur Caja Laboral Baskonia G
Nando De Colo Valencia BC F
Boris Diaw San Antonio Spurs SF
Mickael Gelabale Asvel Villeurbanne SF   
Charles Kahudi Le Mans Sarthe PG
Tony Parker San Antonio Spurs PF
Florent Pietrus Valencia BC PF/C
Kevin Séraphin Washington Wizards PF/C   
Ali Traore Lokomotiv Kuban PF/C
Ronny Turiaf Miami Heat


Η 2η ομάδα που πέρασε στους Ολυμπιακούς από το Προλυμπιακό της Βενεζουέλας ήταν οιΛιθουανοί. Σίγουρα η παρέα του Σάρας και του Κλέιζα έχουν τεράστια εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις όμως η πορεία τους προς την πρόκριση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Σημείο κλειδί ήταν η νίκη επί της Βενεζουέλας και η βεντέτα που άνοιξε με τους διοργανωτές εξαιτίας της ήττας από τη Νιγηρία που εξασφάλισε στους Αφρικάνους μετέπειτα το εισιτήριο για το Λονδίνο και στους Λιθουανούς μια εχθρική ατμόσφαιρα σε κάθε παιχνίδι τους.


Μπορεί τελικώς να έφτασαν στον στόχο τους επικρατώντας πολύ εύκολα των Δομινικανών στον ημιτελικό όμως στο προηγούμενο παιχνίδι τα βρήκαν σκούρα απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο και τελικώς χρειάστηκαν μερικές ατομικές ενέργειες από τον Σάρας και τον Κλέιζα για να μείνουν ζωντανοί και να μην πάθουν αυτά που έπαθε η Εθνική μας.


Σίγουρα έχουν δυνατότητες και εμπειρία όμως η Λιθουανία έδειξε και πολλές αδυναμίες και σίγουρα όταν κινδυνεύεις να χάσεις από ομάδες όπως το Πουέρτο Ρίκο είναι βέβαιο ότι θα συναντήσεις και μεγάλες δυσκολίες σε ένα όμιλο απέναντι σε Αμερική, Γαλλία και Αργεντινή και στη συνέχεια στη διασταύρωση με Ισπανία ή Ρωσία. Πολύ δύσκολα θα δούμε τους Λιθουανούς μέσα στη τετράδα αυτής της διοργάνωσης.


Αναλυτικά το ρόστερ των Λιθουανών:


Darius Songaila – PF
Deividas Dulkys – SG
Jonas Maciulis – F
Jonas Valanciunas – C
Linas Kleiza – SF
Mantas Kalnietis – PG
Martynas Pocius – SG
Paulius Jankunas – F
Rimantas Kaukenas – SG
Robertas Javtokas – F
Sarunas Jasikevicius – PG
Tomas Delininkaitis – G


Τους ομίλους συμπληρώνουν οι ομάδες της Νιγηρίας, Βραζιλίας, Τυνησίας, Βρετανίας, Αυστραλίας και Κίνας που μάλλον θεωρείται δύσκολο έως αδύνατο να κάνουν κάτι καλύτερο από 1-2 εκπλήξεις ή επιβεβαιώσεις των υπέρ τους χάντικαπ στους ομίλους. Πιο δυνατό ρόστερ οι Βραζιλιάνοι με τους Μπαρμπόζα, Σπλίτερ, Ουέρτας, Βαρεζάο, συμπαθητική ομάδα οι Νιγηριανοί και φιλόδοξοι οι γηπεδούχοι Βρετανοί των Ντενγκ και Φρίλαντ αλλά σε μια διοργάνωση με αυτές τις απαιτήσεις οποιοδήποτε longterm στοίχημα υπέρ αυτών των ομάδων θα έκρυβε και μεγάλο ρίσκο.
Αναμένουμε και τις δικές σας απόψεις και εκτιμήσεις καθώς σιγά σιγά μπαίνουμε στη τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς και σίγουρα μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να προσφέρονται και τα πρώτα ειδικά στοιχήματα για το τουρνουά του μπάσκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: