Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Γράφουν ιστορία Παραγουάη και Ουρουγουάη.......

Η Ουρουγουάη πάει για τον 15ο τίτλο της. Η Παραγουάη για να σπάσει την κατάρα 32 χρόνων χωρίς κούπα. Διαβάστε για τον τελικό του Κόπα Αμέρικα ..........



Η αναμέτρηση εκτός από αθλητικό ενδιαφέρον έχει φυσικά και πολιτικό, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αφού Ουρουγουάη και Παραγουάη βρέθηκαν σε πόλεμο στο μακρινό παρελθόν,
με τους Παραγουανούς να χάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού τους!

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δυο ομάδες αναμετρώνται σε τελικό του Κόπα Αμέρικα και όπως είναι λογικό ο αγώνας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των όσων αναφέραμε πιο πάνω.
Ας θυμηθούμε όμως πως έφτασαν μέχρι εδώ οι δυο αντίπαλοι, ποια τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα της κάθε ομάδας και φυσικά ποια ομάδα χαρακτηρίζεται ως φαβορί.

Η πορεία της Παραγουάης


Η Παραγουάη προκρίθηκε άκρως εντυπωσιακά από τους ομίλους, καθώς έκανε τρεις ισοπαλίες (0-0 με Εκουαδόρ, 2-2 με Βραζιλία, 3-3 με Βενεζουέλα) και τερμάτισε στην τρίτη θέση. Στην επόμενη φάση απέκλεισε την Βραζιλία με το ματς να φτάνει στα πέναλτι (2-0 μόλις)!

Πέναλτι είχαμε και στον επόμενο γύρο, με τους Παραγουανούς να έρχονται 0-0 με την Βενεζουέλα και να προκρίνονται με 5-3 από τα έντεκα βήματα. Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά οι "Αλμπιρόχα" μετρούν δυο τίτλους, με την τελευταία κατάκτηση πριν από 32 χρόνια.

Η πορεία τους Ουρουγουάης


Η Ουρουγουάη προκρίθηκε τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του ομίλου της με μία νίκη και δυο ισοπαλίες (1-1 με Περού, 1-1 με Χιλή και 1-0 νίκη με το Μεξικό). Στη συνέχεια η Ουρουγουάη απέκλεισε την Αργεντινή από την επόμενη φάση, παίρνοντας την πρόκριση στα πέναλτι με 5-4 (1-1 η κανονική διάρκεια).

Στον επόμενο γύρο καθάρισε σχετικά εύκολα το Περού του Σέρχιο Μαρκαριάν με 2-0 και έφτασε στον τελικό. Η "Σελέστε" αν και μία από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο μετρά 14 κατακτήσεις, όσες και η Αργεντινή. Σε περίπτωση λοιπόν που πάρει τον τίτλο γίνεται η κορυφαία ομάδα της Λατινικής Αμερικής.

Φαβορί και αουτσάιντερ


Παίρνοντας ως κριτήριο την προϊστορία η Ουρουγουάη είναι το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης, καθώς μετρά 15 κατακτήσεις έναντι μόλις 2 της Παραγουάης. Κάποια επιπλέον στοιχεία όμως ίσως αντιστρέψουν το κλίμα.

Παραγουάη: Στους ομίλους δέχθηκε πέντε τέρματα και έβαλε τον ίδιο αριθμό. Στη φάση νοκ άουτ φάση όμως της διοργάνωσης σοβαρεύτηκε και προκρίθηκε με δυο ισοπαλίες χωρίς να δεχθεί και να βάλει κάποιο γκολ. Απέκλεισε την Βραζιλία (όσο κακή παρουσία και αν είχε) και δείχνει έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Επίσης ένα ακόμα θετικό είναι πως τα πέντε γκολ της ομάδας πέτυχε πέντε διαφορετικοί ποδοσφαιριστές.

Στα αρνητικά το γεγονός πως έχει παίξει δυο παιχνίδια 120 λεπτών, οπότε η κούραση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίπαλο της, όπως και το ότι δεν υπάρχει κάποιος σκόρερ που να ξεχώρισε στους ομίλους. Αν βάλουμε και την σχεδόν βέβαιη απουσία του Ρόκε Σάντα Κρουζ, τότε δυσκολεύουν τα πράγματα. 

Ουρουγουάη: Στους ομίλους πέτυχε 3 γκολ και δέχθηκε μόλις 2. Στη φάση των "8" απέκλεισε την Αργεντινή (1-1 κανονική διάρκεια), ενώ στους "4" καθάρισε με 2-0 το Περού. Στα θετικά η παρουσία του Λουίς Σουάρες, ο οποίος είναι δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με 3 τέρματα όπως και η πολύ καλή παρουσία της μεσαίας της γραμμής στο ανασταλτικό κομμάτι.

Στα αρνητικά η παρουσία του Ντιέγκο Φορλάν μέχρι στιγμής, που δεν δείχνει το πρόσωπο που είχε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, όπως και το γεγονός πως κάνει πολλά και ανόητα φάουλ που στοιχίζουν σε κάρτες και προσωπικά μαρκαρίσματα.

Τέλος να αναφέρουμε πως οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί σε Κόπα Αμέρικα 24 φορές, με τη Σελέστε να μετρά 13 νίκες και την Αλμπιρόχα μόλις 6, ενώ 5 ματς έληξαν ισόπαλα.

Εσείς τι λέτε; Ουρουγουάη ή Παραγουάη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: