Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Καλή χρονιά......με el classico !!!!!!!

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να κυβερνάει την υφήλιο, αλλά η Ρεάλ έχει κατακτήσει και τα τέσσερα μεταξύ τους Σούπερ Καπ. Δείτε στο www.oragiaspor.blogspot.com τις..clasicos κόντρες των..... Μπουτραγκένιο, Ραούλ, Τζιοβάνι, Ρίμπο.... 




Στο φινάλε της περσινής σεζόν χορτάσαμε clasicos. Η φετινή ανοίγει πάλι με το μεταξύ τους ντέρμπι. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης μάχονται απόψε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και την ερχόμενη Τετάρτη στο «Καμπ Νόου» για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Το 27ό Σούπερ Καπ Ισπανίας περιμένει τον κάτοχο του.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που που οι δύο τους συγκρούονται με φόντο το εν λόγο τρόπαιο. Τα είχαν... πει ξανά τέσσερις φορές (1988, 1990, 1993, 1997) και σε όλες ο νικητής ήταν ο ίδιος: η Ρεάλ. Το oragiaspor.blogspot.com  συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα διαθέσιμα στιγμιότυπα από τους προηγούμενους τελικούς. Απίστευτα-αξέχαστα ματς για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...Το πρώτο Σούπερ Καπ είχε διεξαχθεί το 1982. Η Ρεάλ ως Κυπελλούχος γνώρισε την ήττα από τη Σοσιεδάδ. Το 1986 και το 1987 η πρωταθλήτρια Ρεάλ και πάλι δεν μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο, μιας και αναβλήθηκαν οι τελικοί (δεν έβρισκαν κατάλληλες ημερομηνίες). Οπότε χρειάστηκε να περιμένει επτά χρόνια, ώστε να σηκώσει την κούπα που η Μπαρτσελόνα είχε ήδη στο ράφι της από το 1983 (επί της Μπιλμπάο).


1988
Quinta del Buitre και Σούστερ(Πρωταθλήτρια Ρεάλ, Κυπελλούχος Μπαρτσελόνα)
Επειτα από οκτώ χρόνια στη Μπαρτσελόνα, ο Μερντ Σούστερ έφυγε με άσχημο τρόπο για τη Ρεάλ. Εκεί συνάντησε την περίφημη Quinta del Buitre (Μπουτραγκένιο, Περδέθα, Μίτσελ, Σαντσίς, Μαρτίν Βάθκεθ) και τον Ούγκο Σάντσες. Στο πρώτο ματς οι Μαδριλένοι επικράτησαν εύκολα και στον επαναληπτικό προηγήθηκαν με τον Εμίλιο Μπουτραγκένιο. Η ανατροπή από τον Χοσέ Μαρία Μπακέρο δεν ήταν αρκετή και οι παίκτες της Ρεάλ έκαναν προκλητικά τον γύρο του θριάμβου στο «Καμπ Νόου». Στο τέλος χρειάστηκαν τη βοήθεια της αστυνομίας για να φτάσουν μέχρι τα αποδυτήρια.
Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 2-0(Μίτσελ 71', Ούγκο Σάντσες 78')
Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 2-1(Μπακέρο 37', 77' – Μπουτραγκένιο 14')
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Γιόχαν Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Λόπεθ Ρεκάρτε, Σέρνα, Σολέρ (Λίνεκερ), Χούλιο Αλμπέρτο, Ουρμπάνο, Καράσκο (Μίγια), Εουσέμπιο, Μπακέρο, Χούλιο Σαλίνας, Μπεγκιριστάιν.
ΡΕΑΛ: (Λίο Μπεενάκερ): Μπούγιο, Σολάνα, Τεντίγιο, Γκαγιέγο, Εστέμπαν, Μίτσελ, Σούστερ, Σαντσίς, Μαρτίν Βάθκεθ, Μπουτραγκένιο (Γκορδίγιο), Ούγκο Σάντσες


1990
Πύραυλος, χειρονομίες και τιμωρία(Πρωταθλήτρια Ρεάλ, Κυπελλούχος Μπαρτσελόνα)
Με το πέρασμα της από τη Βαρκελώνη, η Ρεάλ απέκτησε σημαντικό προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού. Ωστόσο, εκείνα που έμειναν από το πρώτο ματς ήταν το αψυχολόγητο πάτημα του Κρίστο Στόιτσκοφ στον διαιτητή Ουρίθαρ Αθπιτάρτε που οδήγησε στη δίμηνη τιμωρία του Βούλγαρου επιθετικού και οι χειρονομίες του Ούγκο Σάντσες που έκαναν τους φίλους της Μπάρτσα να εκραγούν. Στη Μαδρίτη ο Αντονι Γκοϊκοετσέα έφερε τον τελικό στα ίσια, αλλά η χαρά του κράτησε μόλις ένα λεπτό. Δύο γκολ του Εμίλιο Μπουτραγκένιο και μία απίστευτη βολίδα-λόμπα από το κέντρο του γηπέδου από τον Σάντι Αραγόν (μόλις είχε προωθηθεί από την ακαδημία) διέλυσαν τη Μπάρτσα και χάρισαν στον Αλφρέδο ντι Στέφανο τον μοναδικό τίτλο του ως προπονητή (είχε αναλάβει δύο βδομάδες πριν αντί του Τζον Τόσακ και αντικαταστάθηκε τέσσερις μήνες μετά από τον Ράντομιρ Αντιτς).
Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 0-1(Μίτσελ 54')
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Γιόχαν Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Λόπεθ Ρεκάρτε, Αλεσάνκο, Νάντο, Ερέρα, Εουσέμπιο, Αμόρ, Καρέρας (Ουρμπάνο), Σολέρ, Χούλιο Σαλίνας, Στόιτσκοφ
ΡΕΑΛ: (Αλφρέδο ντι Στέφανο): Μπούγιο, Τσέντο, Σπάσιτς, Ιέρο, Σολάνα, Μίτσελ (Χάτσι), Αραγόν (Αλντάνα), Σαντσίς, Βιγιαρόγια, Μπουτραγκένιο, Ούγκο Σάντσες
Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 4-1(Μπουτραγκένιο 21', 44', Ούγκο Σάντσες 56', Αραγόν 70' – Γκοϊκοετσέα 20')
ΡΕΑΛ: (Αλφρέδο ντι Στέφανο): Μπούγιο, Τσέντο, Μακέδα, Ιέρο, Σολάνα, Μίτσελ (Χάτσι), Αραγόν, Σαντσίς, Βιγιαρόγια, Μπουτραγκένιο (Αλδάνα), Ούγκο Σάντσες (Λοσάδα).
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Γιόχαν Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Σέμα, Αλεσάνκο, Γκοϊκοετσέα, Ερέρα, Νάντο, Εουσέμπιο, Αμόρ, Σολέρ, Χούλιο Σαλίνας (Καρέρας), Λάουντρουπ ( Λόπεθ Ρεκάρτε).


1993
Υπέκυψε και η Dream team(Πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα, Κυπελλούχος Ρεάλ)Η Dream team είχε διαδεχτεί την Quinta del Buitre στην κορυφή του ισπανικού ποδοσφαίρου και ήταν η σειρά της Μπαρτσελόνα για τα σερί πρωταθλήματα. Μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα , στο «Γουέμπλεϊ» είχε κατακτήσει και το πρώτο ευρωπαϊκό της ιστορίας της. Και όμως η ανωτερότητα των Μπλαουγκράνα εξανεμίστηκε από έναν απρόσμενο πιτσιρικά. Ηταν ο Αλφόνσο που είχε επιστρέψει από το δανεισμό του στην Χετάφε (οκτώ χρόνια αργότερα φόρεσε τη φανέλα της Μπάρτσα). Με δύο δικά του γκολ η Ρεάλ έβαλε τις βάσεις στο γήπεδο της και στη Βαρκελώνη φρόντισε ο Ιβάν Ζαμοράνο. Ο Χοσέ Μαρία Μπαρκέρο απλά έσωσε τα προσχήματα, αλλά δεν απέτρεψε έναν ακόμα γύρο θριάμβου των Μερένγκες στο «Καμπ Νόου». Στην επιστροφή, η εικόνα του προέδρου Ραμόν Μεντόθα να τραγουδάει μεθυσμένος μαζί με τους οπαδούς της ομάδας του, έχει μείνει στην ιστορία.
Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 3-1(Αλφόνσο 33', 85', Θαμπράνο 55', Στόιτσκοφ 16')
ΡΕΑΛ: (Μπενίτο Φλόρο): Μπούγιο, Λουίς Ενρίκε, Λάσα, Αλκόρτα, Σαντσίς (Νάντο), Ιέρο, Μίγια, Μίτσελ, Ζαμοράνο (Ντουμπόβσκι), Προσινέτσκι, Αλφόνσο
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Γιόχαν Κρόιφ): Μπουσκέτς, Φερέρ, Εουσέμπιο, Σέρχι, Ναδάλ, Γκουαρδιόλα, Μπακέρο (Αμόρ), Ντε λα Πένια, Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ (Εκελουντ), Ρομάριο.
Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 1-1(Μπαρκέρο 65' - Ζαμοράνο 21')
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Γιόχαν Κρόιφ): Μπουσκέτς, Φερέρ, Κούμαν, Σέρχι, Γκουαρδιόλα, Μπακέρο, Αμόρ, Γκοϊκοετσέα, Μπεγκιριστάιν (Εστεμπαράνθ), Στόιτσκοφ (Λάουντρουπ), Ρομάριο
ΡΕΑΛ: (Μπενίτο Φλόρο): Μπούγιο, Λουίς Ενρίκε, Λάσα, Αλκόρτα, Σαντσίς (Νάντο), Ιέρο (Ράμις), Μίγια, Μίτσελ, Ζαμοράνο, Προσινέτσκι, Αλφόνσο.


1997
Ο Ραούλ νίκησε τον Τζιοβάνι(Πρωταθλήτρια Ρεάλ, Κυπελλούχος Μπαρτσελόνα)
Η τελευταία τους κόντρα στον θεσμό ήταν γεμάτη με άρωμα Ελλάδας. Οι Τζιοβάνι, Ριβάλντο, Ντάνι θα φορούσαν χρόνια αργότερα τη φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ οι Ντράγκαν Τσίριτς και Βίκτορ θα έκαναν αντίστοιχα το ίδιο με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Εναν χρόνο νωρίτερα είχε αρχίζει να λάμπει το άστρο του Ραούλ. Τα τρία δικά του γκολ ήταν εκείνα που χάρισαν τον τίτλο στους Μερένγκες. Η Μπάρτσα πήρε προβάδισμα με το 2-1 του πρώτου ματς χάρη στο εύστοχο πέναλτι του Τζιοβάνι (ο Ριβάλντο έχασε απίστευτη ευκαιρία, όπως και ο Τζιοβάνι για να ανοίξει το σκορ στον επαναληπτικό). Στη Μαδρίτη όμως ήρθε η συντριβή. Ο Ραούλ έκανε πάρτυ και ο Τζιοβάνι απλά τίμησε την ελάχιστη προσπάθεια της ομάδας του, Μίας Μπάρτσα που δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή.
Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 2-1(Ναδάλ 11', Τζιοβάνι πέν. 85' – Ραούλ 5')
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Λουίς φαν Χάαλ): Χεσπ, Ράιζιγκερ, Ναδάλ (Φερέρ), Γκουαρδιόλα, Σέρχι, Αμόρ, Αμουνίκε (Τσίριτς), Λουίς Ενρίκε (Ντουγκαρί), Τζιοβάνι, Σόνι Αντερσον, Ριβάλντο
ΡΕΑΛ: (Γιουπ Χάινκες): Κανιθάρες, Τσέντο, Καράνκα, Σαντσίς, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζέεντορφ, Χάιμε (Γκούτι), Αμαβίσκα (Ζε Ρομπέρτο), Ραούλ, Μιγιάτοβιτς, Σούκερ (Ντάνι).
Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 4-1(Ραούλ 43', 54', Μιγιάτοβιτς 59', Ζέεντορφ 65' – Τζιοβάνι 80')
ΡΕΑΛ: (Γιουπ Χάινκες): Κανιθάρες, Πανούτσι, Ιέρο, Καράνκα, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζέεντορφ, Γκούτι (Χάιμε), Ζε Ρομπέρτο (Σαντσίς), Ραούλ, Μιγιάτοβιτς, Σούκερ (Βίκτορ).
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Λουίς φαν Χάαλ): Χεσπ, Αμπελάρδο, Ράιζιγκερ, Γκουαρδιόλα, Σέρχι, Αμόρ (Τσίριτς), Λουίς Ενρίκε, Τζιοβάνι, Σόνι Αντερσον (Ντουγκαρί), Φίγκο, Ριβάλντο.


* Η Μπαρτσελόνα είναι με εννέα κατακτήσεις η πολυνίκης του θεσμού (1983, 1991, 1992, 1994, 1996, 2005, 2006, 2009, 2010), ενώ έχει ηττηθεί σε επτά τελικούς.

* Η Ρεάλ ακολουθεί με μία κατάκτηση λιγότερη (1988, 1989, 1990, 1993, 1997, 2001, 2003, 2008), ενώ έχει ηττηθεί σε τρεις τελικούς.
* Τρεις κατακτήσεις έχει η Λα Κορούνια (1995, 2000, 2002) και από μία οι Σοσιεδάδ (1982), Αθλέτικ Μπιλμπάο (1984), Ατλέτικο Μαδρίτης (1985), Μαγιόρκα (1998), Βαλένθια (1999), Σαραγόσα (2004), Σεβίλλη (2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια: