Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Bundesliga .........αφιέρωμα...... μέρος 1ο!!!!!!!!

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους 18 μονομάχους της φετινής Μπουντεσλίγκα, καθώς και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα από την 1η κατηγορία της Γερμανίας.

 
 
 
 
Άουγκσμπουργκ : Η σωτηρία περνάει από την άμυνα
Μεταγραφές
IN – Dominic Peitz, Patrick Meyer, Lorenzo Davids, Sascha Molders , Sebastian Langkamp
OUT –
Ibrahima Traore, Daniel Framberger, Kees Kwakman, Lukas Sinkiewicz, Thomas Rudolph, Benjamin Woltmann.....

Η περσινή 2η θέση στην Τσβάιντε Λίγκα εξασφάλισε στην ομώνυμη ομάδα της πανέμορφης βαυαρικής πόλης την παρθενική παρουσία της στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας στα 104 χρόνια της ιστορίας της. Με σαφή βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, η ομάδα του Luhukay  έδειξε σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν και βασιζόμενη στην πολύ καλή της άμυνα (με 27 γκολ παθητικό σε 34 αγωνιστικές  είχε την καλύτερη αμυντική επίδοση της κατηγορίας μαζί με την Γκρόιτερ) πέτυχε τον στόχο της ανόδου.
Το όνειρο των διοικούντων της Άουγκσμπουργκ είναι η εδραίωση του συλλόγου ανάμεσα στους 20 μεγαλύτερους της χώρας, ο ενθουσιασμός στις τάξεις των οπαδών της είναι έκδηλος αφού ήδη έχουν πωληθεί πάνω από 17,000 εισιτήρια διαρκείας (30,000 η χωρητικότητα του γηπέδου της SGL Arena) αλλά ο Luhukay δείχνει προσγειωμένος στην πραγματικότητα, θέτοντας ως στόχο της ομάδας του το μίνιμουμ, δηλαδή την παραμονή.
Και πώς να κάνει αλλιώς ο ολλανδός προπονητής όταν μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας του εν όψει του μαραθωνίου της Μπουντεσλίγκα είναι πενιχρή, την ώρα που το ρόστερ της αποτελούν ποδοσφαιριστές με ελάχιστη εμπειρία από την 1η κατηγορία. Μόνο ο 35χρονος τερματοφύλακας Jentzsch έχει αρκετές παραστάσεις από την Μπουντεσλίγκα, ενώ μόλις 2-3 παίχτες της ακόμα έχουν παίξει στην μεγάλη κατηγορία. Το μπάτζετ της ομάδας έμεινε αρκετά χαμηλά, με την έλλειψη ποιοτικών λύσεων στην επίθεση να είναι εμφανής την ώρα που οι βασικοί πέρυσι επιθετικοί Rafael και Oehrl ταλαιπωρούνται από μακροχρόνιους τραυματισμούς και θα χάσουν τα πρώτα ματς της σεζόν. Ο βετερνάνος φορ Thurk αναμένεται να επωμιστεί το βάρος της επίθεσης, ενώ οι νεοφερμένοι Molders και Mayer μοιάζουν ελπιδοφόροι αλλά παραμένουν στοιχήματα.
Ελλείψει ποιοτικών λύσεων στην επίθεση ο Luhukay αναμένεται για μια ακόμα χρονιά να δώσει βάση στην αμυντική θωράκιση της ομάδας του και μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει το αγαπημένο του την περσινή σεζόν 4-4-2 σε 4-2-3-1 ώστε να επιβιώσει στην Μπουντεσλίγκα. Στα θετικά, η ομάδα κράτησε τον περσινό κορμό της, με την προσθήκη του Lorenzo Davids (ανιψιού του θρυλικού Edgar) από τη Ναϊμέγκεν να αποτελεί μια πολύ καλή λύση στη θέση του αμυντικού χαφ.
Πρόβλεψη: Η Άουγκσμπουργκ αναμένεται να παλέψει όλα τα παιχνίδια της και να δυσκολέψει αρκετές ομάδες με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού της, αλλά στερείται ποιότητας (ειδικά μεσοεπιθετικά) για αυτό το επίπεδο και αν δεν προβεί σε 2-3 προσθήκες ακόμα δύσκολα θα γλιτώσει την επιστροφή στην 2η κατηγορία. Δίκαια θεωρείται το Νο 1 φαβορί για τον υποβιβασμό και το 1,85 που βρίσκουμε για το ενδεχόμενο να τερματίσει στις τρεις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα έχει στοιχηματική αξία.
 
 
Μπάγερ Λεβερκούζεν: Δύσκολα ξανά φιναλίστ
Μεταγραφές
IN –
Karim Bellarabi, Andre Schurrle, Omer Toprak, David Yelldell
OUT –
Kevin Kampl, Marcel Risse, Burak Kaplan, Constant Djakpa, Arturo Vidal, Sami Hyppia
Επιτυχημένη κρίνεται η περσινή σεζόν για τις “ασπιρίνες” που υπό τις οδηγίες του Γιουπ Χάινκες κατάφεραν να τερματίσουν στην 2η θέση του πρωταθλήματος, πίσω μόνο από την υπερηχητική Ντόρτμουντ και πάνω από τη Μπάγερν, εξασφαλίζοντας έτσι την απευθείας συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League. Βέβαια ούτε και πέρσι είδαν κούπα στο Λεβερκούζεν, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την ταμπέλα των losers, χάνοντας σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια που θα τους έβαζαν για τα καλά στο κυνήγι του τίτλου και μάλιστα πανηγυρικά. Σταθερή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παρουσιάζοντας όλα τα κλασσικά χαρακτηριστικά των ομάδων του Χάινκες με ισορροπία στις γραμμές και καλή αμυντική λειτουργία, η απουσία ενός σοβαρού φορ της στέρησε το κάτι παραπάνω.
Πλέον ο Χάινκες είναι κάτοικος Μονάχου και τη θέση του στον πάγκο της ομάδας πήρε ο Ρόμπιν Ντουτ που πέρυσι είχε  εκπληκτική σεζόν με τη Φράιμπουργκ. Αγωνιστικά το στυλ των δύο προπονητών μοιάζει αρκετά, οπότε και φέτος αναμένουμε να δούμε τη Λεβερκούζεν να παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι της. Το πρόβλημα στην επίθεση ήρθε να λύσει ο 21χρονος Γερμανός φορ Άντρε Σούρλε που πέρυσι έκανε εκπληκτική σεζόν με τη Μάιντζ ενώ πλέον υπολογίζεται και στην εθνική Ανδρών της χώρας. Σημαντικότατη και η προσθήκη του Τούρκου αμυντικού Ομέρ Τοπράκ που ακολούθησε τον Ντουτ από τη Φράιμπουργκ, ενώ στη Γιουβέντους παραχωρήθηκε ο περσινός πρώτος σκόρερ της ομάδας, αμυντικός μέσος Αρτούρο Βιντάλ.
Πρόβλεψη: Το κέντρο της, που αποτελείται από τους Μπαλακ, Σαμ, Μπαρνέτα, Ρενάτο Αγκούστο, Ρόλφες, Μπέντερ και Μπάλιτς είναι από τα ποιοτικότερα της κατηγορίας και το κενό του Βιντάλ αναμένεται να καλυφθεί επάξια, αλλά ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο θα αντέξει ο Ντουτ την πίεση ενός συλλόγου όπως η Λεβερκούζεν, καθώς και το πόσο γρήγορα θα εγκλιματιστεί ο Σούρλε.  Με δεδομένο το ότι η Μπάγερν Μονάχου συνήθως μετά από μια κακή σεζόν –όπως η περσινή της- την επόμενη αναγεννάται και η Ντόρτμουντ δείχνει ξανά πολύ ισχυρή, περιμένουμε τη Λεβερκούζεν να τερματίσει σε κάποια από τις θέσεις 3-4, που δίνουν εισιτήριο για το επόμενο Champions League.
 
Μπάγερν Μονάχου: Τα ζυγά έτη ανήκουν στους Βαυαρούς
Μεταγραφές
IN – Rafinha, Nils Petersen, Manuel Neuer, Jerome Boateng, Takashi Usami
OUT –
Thomas Kraft, Hamit Altintop, Andreas Ottl, Miroslav Klose, Mehmet Ekici
Η Μπάγερν την τελευταία εξαετία κατακτά πάντα το πρωτάθλημα τα ζυγά έτη, ενώ τα μονά κάνει αρκετά μέτριες σεζόν, όπως η περσινή που έμεινε χωρίς τίτλο. Το απόλυτο φιάσκο μάλιστα αποφεύχθηκε στο τέλος, όταν και κατάφερε να εξασφαλίσει την 3η θέση στη Μπουντεσλίγκα και να συμμετάσχει στο Champions League της τρέχουσας περιόδου. Η πολλές απουσίες της στην αρχή της σεζόν και τα παιδαριώδη λάθη του Φαν Γκααλ, που παρουσίασε μια άμυνα με περισσότερες τρύπες από ελβετικό τυρί έθεσαν τη Μπάγερν εκτός στόχων και τον ίδιο εκτός ομάδας.
Η διοίκηση των βαυαρών έφερε τον Γιουπ Χάινκες για 3η φορά στον πλέον πολυνίκη σύλλογο της Γερμανίας με σκοπό την επιστροφή στους τίτλους, ενώ για μια ακόμα φορά έσπασαν τον κουμπαρά δαπανώντας περίπου 40 εκ. ευρώ για να εντάξουν στην ομάδα τους Νόιερ, Ζερόμ Μπόατενγκ, Ραφίνια (δεξιός μπακ-χαφ από τη Τζένοα, πρώην της Σάλκε) και Πέτερσεν (1ος σκόρερ πέρυσι στην Τσβάιντε Λίγκα). Δανεικός ήρθε ο 19χρονος πολύ ελπιδοφόρος Ιάπωνας Τακάσι Ουσάμι (δημιούργησε μόδα η Ντόρτμουντ πέρυσι με τον Καγκάβα…) ενώ αποχώρησαν οι Άλτιντοπ, Κλόσε, Κραφτ, Οτλ και Εκίτσι.
Η πίεση φυσικά αναμένεται να είναι ασφυκτική για τον Χάινκες και τους παίχτες του και οτιδήποτε άλλο εκτός από τον τίτλο θα θεωρηθεί αποτυχία. Ο 66χρονός γερμανός τεχνικός πάντως έχει συνηθίσει να δουλεύει κάτω από τέτοιες συνθήκες και αναμένεται να νοικοκυρέψει την άμυνα των βαυαρών, ενώ ο Νόιερ κάτω από τα δοκάρια αποτελεί εγγύηση. Μεσοεπιθετικά η ποιότητα της Μπάγερν είναι δεδομένη (πέρυσι άλλωστε είχε μακράν την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος) αλλά οι τραυματισμοί των Ρόμπεν και Ριμπερί, που θα απουσιάσουν πιθανότατα από τα πρώτα επίσημα ματς της ομάδας, την αποδυναμώνουν αισθητά, με τους δύο εξτρέμ να δημιουργούν όλο το παιχνίδι των βαυαρών. Ο Χάινκες ετοιμάζει την ομάδα πάνω στο αγαπημένο του 4-2-3-1, με τον Ραφίνια να παίρνει θέση στα δεξιά της άμυνας και τον Λαμ να επιστρέφει στην συνηθισμένη του (παρότι δεξιοπόδαρος) θέση του αριστερού μπακ.
Πρόβλεψη: H Μπάγερν φέτος με τον Χάινκες στον πάγκο αναμένεται πολύ πιο σοβαρή και σίγουρα θα παρουσιαστεί βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι. Δίκαια οι βαυαροί δίνονται φαβορί για τον τίτλο, αλλά τα 1,60 που κυκλοφορούν είναι οριακά. Καλύτερη επιλογή η αναμονή (άλλωστε στα πρώτα ματς πρέπει να δούμε την κατάσταση των Ριμπερί και Ρόμπεν, με τον Γάλλο να έχει λιγότερες πιθανότητες να προλάβει) και το ποντάρισμα τους σε καλύτερη απόδοση αν μείνουν λίγο πίσω στην κούρσα του τίτλου μετά τις πρώτες αγωνιστικές.
 
Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ: Με φόρα από πέρυσι
Μεταγραφές
 IN – Matthew Leckie, Oscar Wendt, Lukas Rupp, Yuki Otsu, Matthias Zimmerman, Joshua King
OUT –
Fabian Backer, Paul Stalteri, Sebastian Schachten, Jens Wissing, Christian Dorda, Marcel Meeuwis, Karim Matmour
Μόνο σαν θαύμα μπορεί να χαρακτηριστεί η περσινή σωτηρία της Γκλάντμπαχ, παρότι αυτή ήρθε στα μπαράζ υποβιβασμού/ανόδου απέναντι στη Μπόχουμ. Η Μπορούσια ξεκίνησε τραγικά τη σεζόν, δεχόμενη γκολ με το τσουβάλι στον πρώτο γύρο (συνολικά είχε τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας με 65 γκολ παθητικό σε 34 αγωνιστικές) ενώ η πρώτη εντός έδρας νίκη της ήρθε στις 20 Φεβρουαρίου! Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της από τον Λουσιέν Φαβρ ήταν εκείνη που έσωσε την παρτίδα, με τον Ελβετό να μετατρέπει μια ομάδα-σκορποχώρι σε ένα αξιόμαχο σύνολο που έκανε πρωταθλητισμό στο τέλος της σεζόν και με 13 βαθμούς στα 6 τελευταία παιχνίδια της κατάφερε να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό.
Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις των οπαδών της, που ήδη προμηθευτήκαν 27,500 εισιτήρια διαρκείας για την τρέχουσα σεζόν περιμένοντας την ομάδα τους να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε. Το ρόστερ της ομάδας δυναμώθηκε με ορισμένες καλές προσθήκες όπως των αμυντικών Βεντ, Ζίμερμαν καθώς και άλλων ελπιδοφόρων ποδοσφαιριστών ενώ ο περσινός βασικός κορμός διατηρήθηκε. Οι μεταγραφές της ήταν περισσότερο ουσίας παρά “αεροδρομίου”, με τον Φαβρ να δείχνει την διάθεση του να συνεχίσει η ομάδα του να δίνει έμφαση στην άμυνα ώστε να παρουσιάσει τη νέα σεζόν ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο που θα αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος.
Πρόβλεψη: Με τη δυνατή της έδρα, τον ενθουσιασμό από την περσινή παραμονή που ακόμα δεν έχει κοπάσει και ένα προπονητή που χρίζει της απόλυτης εμπιστοσύνης όλων στην ομάδα η Μπορούσια δείχνει ικανή φέτος να εξασφαλίσει εύκολα την παραμονή της στη 1η κατηγορία της Γερμανίας.
 
Μπορούσια Ντόρτμουντ: Μπορεί ξανά το θαύμα;
Μεταγραφές
IN – Ivan Perisic, Ilkay Gundogan, Mustafa Amini, Chris Lowe
OUT –
Dede, Nuri Sahin, Tamas Hajnal   
Η ομάδα του Κλοπ πέρυσι σόκαρε όλη την ποδοσφαιρική Γερμανία, όχι τόσο για το γεγονός ότι κατάφερε να πάρει τον τίτλο έπειτα από περίπου μια δεκαετία αλλά κυρίως για τον εμφατικό τρόπο με τον οποίο αυτός ήρθε. Με ένα πρώτο γύρο-όνειρο, αλλά και πιστικές νίκες επί των αντιπάλων της όποτε εκείνοι απείλησαν την πρωτοκαθεδρία της η Μπορούσια κατέκτησε πέρα για πέρα δίκαια τη “σαλατιέρα”, με το νεανικό της ρόστερ να δίνει υποσχέσεις για το μέλλον. 
Μικρές οι αλλαγές της ομάδας του Κλοπ τη φετινή σεζόν, ουσιαστικά παραχώρησε τον εγκέφαλο της στο κέντρο Νούρι Σαχίν στη Ρεάλ αποκτώντας στη θέση του τους ελπιδοφόρους Γκουντόγκαν και Πέρισιτς που είχαν πέρυσι εκπληκτικές χρονιές με Νυρεμβέργη και Κλαμπ Μπριζ αντίστοιχα. Δίπλα στο ταλέντο και τον ενθουσιασμό των “τρομερών μωρών” του Κλοπ ήρθε φέτος να προστεθεί και η εμπειρία μιας φουλ σεζόν στο κορυφαίο επίπεδο, κάτι που σίγουρα θα μετρήσει υπέρ της Ντόρτμουντ φέτος. 
Η ομαδική δουλειά, η αλληλοκάλυψη στην άμυνα, το ασφυκτικό πρέσινγκ και οι φαρμακερές αντεπιθέσεις αναμένεται να είναι για μια ακόμα χρονιά τα όπλα της Μπορούσια, που πάντως πλέον έχει χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ενώ οι υποχρεώσεις για το Champions League αναμένεται να τεστάρουν τα όρια του ρόστερ της. Στο Σούπερ Καπ πάντως έδειξε να συνεχίσει από εκεί που έμεινε πέρυσι, παρότι ηττήθηκε τελικά στα πέναλτι από την μισητή Σάλκε, αφού κυριάρχησε στο παιχνίδι και έχασε πολλές κλασσικές ευκαιρίες (αυτό ήταν και το βασικό περσινό της ψεγάδι).
Πρόβλεψη: Η Μπορούσια και το 70% της περσινής της απόδοσης να πιάσει φέτος θα καταφέρει άνετα να πλασαριστεί στην πρώτη 4άδα, αλλά απέναντι σε μια σοβαρή Μπάγερν έχει τον δεύτερο λόγο για τον τίτλο αφού υπολείπεται ακόμα σε εμπειρία, βάρος φανέλας αλλά και ποιότητα. Από κει και κάτω πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει ομάδα να την κοντράρει και το 2,20 που πληρώνει η William Hill για να βγει πρωταθλήτρια (χωρίς να μετράει η Μπάγερν) αξίζει ένα ποντάρισμα.   
 
 
Φράιμπουργκ: Φέτος αρχίζουν τα δύσκολα
Μεταγραφές
 IN - Beg Ferati, Daniel Batz, Garra Dembele
 OUT - Jonathan Jager, Tommy Bechmann, Simon Pouplin, Omer Toprak
Η περσινή 9η θέση της Φράιμπουργκ ήταν η καλύτερη επίδοση για την ομάδα του γερμανικού Νότου από τη σεζόν 2000/01, αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς του πρώην προπονητή της Ρόμπιν Ντουτ. Πολύ καλή στον πρώτο γύρο, από τις πιο δυσκολοκατάβλητες  ομάδες του πρωταθλήματος και με έναν εκπληκτικό Παπίς Σισέ που σημείωσε 22 τέρματα (ρεκόρ για αφρικάνο παίχτη στη Μπουντεσλίγκα) η Φράιμπουργκ έμεινε μακριά από περιπέτειες –όλοι την υπολόγιζαν στην αρχή της σεζόν  ως ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό- ενώ έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο επειδή στο τέλος “ξεφούσκωσε” (8 ήττες στα τελευταία 11 παιχνίδια της).
Με τον Ντουτ να δοκιμάζει την τύχη του στη Λεβερκούζεν οι διοικούντες της Φράιμπουργκ έδωσαν τα ηνία της ομάδας στον Μάρκους Σόνγκ, μέχρι πρότινος προπονητή της Β’ ομάδας. Ο Σονγκ για πρώτη φορά προπονεί ομάδα της Μπουντεσλίγκα, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει έτοιμος για την πρόκληση. Παρότι πολλές ομάδες ερίζουν για την υπογραφή του ο Παπίς Σισέ παραμένει μέχρι στιγμής στο δυναμικό της ομάδας, ενώ επιθετικά η Φράιμπουργκ ενισχύθηκε με τον Ντεμπελέ της Λέφσκι Σόφιας που πέρυσι πέτυχε 34 γκολ σε 36 αγωνιστικές για την ομάδα της Βουλγαρίας, τα 8 στο Europa League. Ο πολύ καλός αμυντικός Τοπράκ ακολούθησε τον Ντουτ στη Λεβερκούζεν και αποτελεί την μεγαλύτερη μεταγραφική απώλεια της σεζόν. 
Η Φράιμπουργκ με τον Ντουτ στον πάγκο παρουσιάζονταν κάθε χρόνο και καλύτερη, αλλά η φυγή του γερμανού τεχνικού αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην αρμονία της ομάδας, με τον αντικαταστάτη του να αποτελεί ερωτηματικό αφού δεν έχουμε δείγματα γραφής του στο κορυφαίο επίπεδο. Άλλωστε σαν σύνολο ήταν πάντα καλύτερη από το άθροισμα των μελών της, αφού με 2-3 εξαιρέσεις το ρόστερ της ήταν πολύ μέτριο ποιοτικά. Η περσινή 9η θέση μοιάζει με το ταβάνι της και φέτος αναμένεται να τερματίσει χαμηλότερα.
Πρόβλεψη: H πτώση μοιάζει αναπόφευκτη για τη Φράιμπουργκ και δικαίως δίνεται από τα φαβορί για τον φετινό υποβιβασμό, παρότι στο 1,85 δεν θα ποντάραμε σε αυτό το ενδεχόμενο. Η παραμονή ή όχι του Παπίς Σισέ στην ομάδα πάντως αναμένεται να κρίνει πολλά.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: