Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Bundesliga......... μέρος 2ο


Συνεχίζουμε σήμερα με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γερμανίας που ξεκινάει σε λίγες ημέρες......
Ας δούμε όμως τι έκαναν οι ομάδες και που στοχεύουν.........

Αμβούργο: Αλλαγή φρουράς και ερωτηματικά
IN – Per Ciljan Skjelbred , Michael Mancienne, Gokhan Tore, Jacopo Sala, Jeffrey Bruma 
OUT – Tunay Torun, Piotr Trochowski, Frank Rost, Ruud Van Nistelrooy, Ze Roberto, Colin Benjamin, David Rozenhal, Jonathan Pitroipa, Joris Mathijsen, Alex Silva
Στη μετριότητα κινήθηκε την περσινή σεζόν το Αμβούργο, που παρά τους υψηλούς στόχους του τερμάτισε τελικά στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Πολλά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, με τον Άρμιν Φε να πληρώνει το μάρμαρο και τον αντικαταστάτη του Μίκαελ Ένινγκ να μην καταφέρνει να βγάλει την ομάδα από το αγωνιστικό της τέλμα. 
Φέτος επιχειρήθηκε ανανέωση με πολλές από τις παλιές σειρές της ομάδας να αποχωρούν (Τροχόφσκι, Φαν Νίστελροϊ, Ζε Ρομπέρτο, Πιτρόιπα, Ματάισεν κτλ) και στη θέση τους να έρχονται αρκετοί φέρελπις ποδοσφαιριστές, χωρίς πάντως την απαιτούμενη εμπειρία σε υψηλό επίπεδο. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκτηθεί κάποιος παίχτης που να δείχνει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και η σεζόν μοιάζει μεταβατική για την ομάδα του γερμανικού Βορρά.
Πρόβλεψη: Σταθερά “underachieving” ομάδα τα τελευταία χρόνια το Αμβούργο, η ανανέωση μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Λογικά και φέτος θα κινηθεί στη μετριότητα και το μέσο του βαθμολογικού πίνακα.   

Αννόβερο: Στόχος η σταθερότητα
IN – Christian Pander, Henning Hauger, Samuel Radlinger, Artur Sobiech
OUT – Florian Fromlowitz, Tim Hoffman, Mikael Forssell, Felix Burmeister, DaMarcus Beasley
Κάνοντας την καλύτερη σεζόν του από την ίδρυση της Μπουντεσλίγκα το Αννόβερο κατάφερε να καταλάβει την 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, εξασφαλίζοντας έτσι την έξοδο στο Europa League. Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς, πολύ καλοδουλεμένη και πραγματικά “φωτιά” στις αντεπιθέσεις, η ομάδα του Μίρκο Σλόμκα έφτασε μάλιστα κοντά στην τριάδα και το Champions League. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο της έδρα της, δέχθηκε 22 γκολ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και όντας ιδιαιτέρως κυνική σε πολλά παιχνίδια πέτυχε αυτό που στην αρχή της σεζόν φάνταζε αδύνατο.
Φέτος διατήρησε όλο το βασικό κορμό της και κινήθηκε προσεκτικά στην μεταγραφική αγορά, ενώ ξεφορτώθηκε ουσιαστικά κάποιους ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονταν απ’ το Σλόμκα. Στα τελευταία φιλικά που έδωσε εντυπωσίασε κερδίζοντας 3-1 τη Σάντερλαντ και φέρνοντας 0-0 με τη Λυών. Στόχος του Αννόβερου φέτος είναι να καταφέρει να ανταπεξέλθει σε πρωτάθλημα και Ευρώπη ταυτόχρονα, σε μια σεζόν  ιστορική για τον σύλλογο. 
Πρόβλεψη: Αφού κατάφερε μέχρι στιγμής να διατηρήσει τον κορμό της ομάδα του ο Σλόμκα έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος και για τη σεζόν που έρχεται. Ερωτηματικά παραμένει το κατά πόσο θα αντέξουν οι ποδοσφαιριστές του να σηκώσουν δύο καρπούζια την ίδια μασχάλη, αλλά λογικά θα καταφέρει να διατηρηθεί μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, αν και μια νέα κατάληψη θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη μοιάζει δύσκολο έργο.

Χέρτα Βερολίνου: Το πάθημα να γίνει μάθημα
 IN – Tunay Torun, Thomas Kraft, Andreas Ottl, Maik Franz, Peter Niemeyer 
OUT - Lennart Hartmann, Sascha Bigalke, Valeri Domovchiyski
Η ομάδα της γερμανικής πρωτεύουσας την τελευταία τριετία ένιωσε στο πετσί της τι σημαίνει να πηγαίνεις από το ζενίθ στο ναδίρ, αφού από την 4η θέση τη σεζόν 2008/09 (όταν και μέχρι τέλους ουσιαστικά ήταν μέσα στο κόλπο του τίτλου) ήρθε ο υποβιβασμός στην Τσβάιντε Λίγκα την αμέσως επόμενη χρονιά. Οι βερολινέζοι πάντως έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και κατάφεραν να επιστρέψουν αμέσως στην Μπουντεσλίγκα, κατακτώντας μάλιστα τον τίτλο στη 2η κατηγορία πέρυσι όντας εμφανώς η καλύτερη ομάδα της λίγκας. 
Φέτος ο Μπάμπελ και οι παίχτες τους θέλουν να αποδείξουν ότι ο προπέρσινος υποβιβασμός ήταν απλώς μια κακή παρένθεση και ότι η Χέρτα αξίζει μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους της Γερμανίας.Διατήρησε τον περσινό κορμό της, προσθέτοντας σε αυτόν μερικές πολύ καλές περιπτώσεις παιχτών που ήρθαν ελεύθεροι, όπως οι Οτλ, Κραφτ από τη Μπάγερν, ο έμπειρος αμυντικός Φραντζ από την αποβιβασθείσα Άιντραχτ και ο ταλαντούχος επιθετικός Τορούν από το Αμβούργο.
Πρόβλεψη: Σε δηλώσεις του ο Μπάμπελ κράτησε χαμηλά τον πήχη, τονίζοντας ότι βασικός στόχος της ομάδας του φέτος είναι η αποφυγή του υποβιβασμού, στόχος που μοιάζει εφικτός για τους βερολινέζους, με μια θέση στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα να μοιάζει η πιθανότερη κατάληξη τους.

Χόφενχαϊμ: Στοχεύοντας και πάλι ψηλά
IN - Sven Schipplock, Koen Casteels, Fabian Johnson, Michael Gregoritsch, Knowledge Musona 
OUT - Ramazan Ozcan 
Στη μετριότητα κινήθηκε την περσινή σεζόν η ομάδα του γερμανικού Νότου, με την 11η θέση που κατέλαβε στη βαθμολογία να μην ικανοποιεί τους διοικούντες της που τα τελευταία χρόνια έχουν ξοδέψει αρκετά χρήματα με σκοπό την καθιέρωση της στις πρώτες 4-5 ομάδες της χώρας. Το μάρμαρο μετά το τέλος του πρώτου γύρου πλήρωσε ο αρχιτέκτονας της “Χόφε” Ραλφ Ράνγκικ, που την ανέβασε από τις μικρότερες κατηγορίες στη Μπουντεσλίγκα, με τον πρώην βοηθό και διάδοχο του Πετσαουόλι να μην φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μετά τη χειμερινή διακοπή και να παραχωρεί με τη σειρά του την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον Χόλγκερ Στανισλάφσκι, σημαία της Σεντ Πάουλι που έδειξε καλά δείγματα γραφής στον πάγκο της ομάδας του Αμβούργου. 
Η νέα σεζόν αρχίζει με ελπίδα αλλά και απαιτήσεις για τη Χόφενχαϊμ, που διατήρησε το αρκετά ποιοτικό ρόστερ της (μοναδική σοβαρή απώλεια ο Αλάμπα που γύρισε στη Μπάγερν μετά τη λήξη του δανεισμού του) ενώ ήρθαν είτε με μεταγραφή, είτε από δανεισμό είτε από την Β΄ ομάδα αρκετοί ελπιδοφόροι ποδοσφαιριστές. Άπαντες στο στρατόπεδο της θέτουν σαν στόχο αυτό για το οποίο ο ζάμπλουτος ιδιοκτήτης της Ντίετμαρ Χοπ έχει ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την έξοδο στην Ευρώπη.
Πρόβλεψη: Η ποιότητα του υλικού της Χόφενχαϊμ είναι δεδομένη αλλά η παρουσία του Στανισλάφσκι στον πάγκο της αποτελεί το φετινό μεγάλο στοίχημα της διοίκησης της “Χόφε”.Ο Στανισλάφσκι έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει τους ποδοσφαιριστές του να πεθάνουν γι’ αυτόν στο γήπεδο, αλλά ποτέ δεν βρέθηκε στον πάγκο μιας ομάδας με τόσο υψηλές απαιτήσεις. Από το βαθμό που θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί και η φετινή πορεία της Χόφενχαϊμ, που δύσκολα δεν θα τερματίσει στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα ενώ με την ποιότητα της μεσοεπιθετικά και την επιθετική φιλοσοφία του Στανισλάφσκι αναμένεται να μας προσφέρει πολλά over.

Καϊζερσλάουτερν: Η ζωή μετά τον Λάκιτς
IN – Olcay Sahan, Gil Vermouth, Richard Sukuta-Pasu, Itay Shechter, Konstantinos Fortounis 
OUT – Srdjan Lakic, Danny Fuchs, Alan Stulin, Jan Morávek   
Αρκετά κολακευτική η 7η θέση που κατέλαβε πέρυσι η Καϊζερσλάουτερν στον βαθμολογικό πίνακα της Μπουντεσλίγκα, αφού κατάφερε να ξεκολλήσει από το δεύτερο μισό της βαθμολογίας μόλις τις τελευταίες αγωνιστικές όταν και πέτυχε 6 νίκες σε 8 αγωνιστικές. Βαρόμετρο της απόδοσης της αποτέλεσε ο αρχηγός και πρώτος σκόρερ της Σρνταν Λάκιτς (16 τέρματα στο πρωτάθλημα) που πλέον αγωνίζεται με τα χρώματα της Βόλφσμπουργκ.
Ο προπονητής της Μάρκο Κουρζ για να καλύψει το κενό του Σέρβου προχώρησε στην απόκτηση των επιθετικών Σέχτερ, Κουεμάχα και Σουκούτα-Πάσου, που θα επωμιστούν το βάρος της επίθεσης από την αρχή της σεζόν αφού τελείωσε ο δανεισμός του Χοφερ ενώ ο έτερος βασικός φορ Νέμετς θα λείψει για 3 μήνες. Ο πολύ καλός μέσος Μοράβεκ πήγε στη Σάλκε ενώ ο Φουκς αποσύρθηκε, με τους Φορτούνη του Αστέρα Τρίπολης και Σαχάν να έρχονται σαν αντικαταστάτες. 
Πρόβλεψη: Πέρυσι η Λάουτερν είχε στηρίξει όλο το επιθετικό παιχνίδι της στον Λάκιτς και φέτος περιμένουμε να δούμε πώς θα παρουσιαστεί χωρίς τον Σέρβο στη σύνθεση της. Αν βρει επιθετικές λύσεις θα καταφέρει να αποφύγει τις περιπέτειες, αλλιώς θα κινδυνεύσει.

Κολωνία: Με Σολμπάκεν για την καταξίωση
IN – Odise Roshi, Mato Jajalo, Sascha Riether 
OUT – Fabrice Ehret, Michael Gardawski 
Μετά την περσινή 10η θέση στο πρωτάθλημα η Κολωνία με τον Στάλε Σολμπάκεν (που πέρυσι με την Κοπεγχάγη εντυπωσίασε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη) στον πάγκο θέλει φέτος να κάνει ένα βήμα παραπάνω και γιατί όχι να  εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά μετά το 1998. 
Ο Νορβηγός τεχνικός κράτησε τον κορμό της ομάδας, ανανέωσε το συμβόλαιο σε αρκετούς σημαντικούς ποδοσφαιριστές της όπως οι Πέτζκο, Τζατζαλό (πλήρωσε τη ρήτρα αγοράς του από τη Σιένα) και Πετίτ ενώ έφερε με μεταγραφή τον αμυντικό Σάσα Ρίτερ από τη Βόλφσμπουργκ. Με αυτή την κίνηση ο Σολμπάκεν ελπίζει να λύσει το αμυντικό πρόβλημα της ομάδας, που πέρυσι είχε την 3η χειρότερη άμυνα της Μπουντεσλίγκα.
Επιθετικά πάντως δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές αφού πέρυσι το δίδυμο Ποντόλσκι-Νοβάκοβιτς ήταν από τα καλύτερα της κατηγορίας σημειώνοντας μαζί 30 από τα συνολικά 47 γκολ της Κολωνίας στο πρωτάθλημα και τη φετινή χρονιά λογικά θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Εκεί που ο Νορβηγός θα πρέπει να βελτιώσει την ομάδα του είναι στα εκτός έδρας παιχνίδια, όπου πέρυσι έδειχνε να πελαγώνει τελειώνοντας τη σεζόν με μόλις 9 βαθμούς μακριά από το “Ράιν Ένεργκι” που αποτέλεσε φυσικά τη χειρότερη συγκομιδή της κατηγορίας. 
Πρόβλεψη: Το υλικό της Κολωνίας είναι ιδιαίτερα ποιοτικό, η έδρα της ισχυρή και έχει όλα τα φόντα φέτος να κάνει το βήμα παραπάνω. Το θέμα είναι αν ο Σολμπάκεν, του οποίου η αξία είναι δεδομένη, θα καταφέρει να περάσει την φιλοσοφία τους στην ομάδα. Αν γίνει αυτό εγκαίρα πιθανόν να δούμε την Κολωνία να παλέυει για την έξοδο στην Ευρώπη. Πάντως το 1,72 που προσφέρει η Unibetστο να τερματίσει ψηλότερα από την Χέρτα στο πρωτάθλημα αποτελεί καλή περίπτωση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: