Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Bundesliga ....... μέρος 3ο

Mε το τρίτο και τελευταίο μέρος .....ολοκληρώνεται το αφιέρωμα μας στο γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που αρχίζει σε λίγη ώρα με τον αγώνα της πρωταθλήτριας Ντόρτντμουντ και του πάντα υολογίσιμου Αμβούργου......


Ας δούμε όμως τους τελευταίους μονομάχους ........λίγο πρίν να ξεπροβάλλει η νέα αγωνιστική χρονιά........





Μάιντζ:  Βαριά βιομηχανία ταλέντων
IN – Zdenek Pospech, Yunus Malli, Deniz Yilmaz, Eric Choupo-Moting, Marcel Risse, Fabian Schonheim, Anthony Ujah
OUT – Miroslav Karhan, Martin Pieckenhagen, Zsolt Low, Jan Simak, Filip Trojan, Andre Schurrle, Christian Fuchs, Lewis Holtby
Μπορεί  η μεγάλη έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος  να μοσχοπούλησε τα αστέρια της αλλά οι κινήσεις του ιδιοφυή Τόμας Τούχελ  στο μεταγραφικό παζάρι δείχνουν ότι και η φετινή Μάιντζ θα παρουσιαστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική.
Παρότι ήταν από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό πέρυσι, η Μάιντζ  κατάφερε όχι μόνο να διαψεύσει τους πάντες με την εικόνα της στο γήπεδο αλλά εξασφάλισε και μια θέση για το Europa League της τρέχουσας σεζόν. Σοβαρή αμυντικά, πειθαρχημένη και φωτιά στην κόντρα, η Μάιντζ εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της, πέτυχε 7 σερί νίκες στην αρχή του πρωταθλήματος και τελικά κατέλαβε την 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, επίδοση ρεκόρ για τον σύλλογο. 
Οι στυλοβάτες της πέρυσι Σούρλε,  Φουκς, Χόλτμπι την έκαναν για άλλες πολιτείες, αλλά ο 38χρονος τεχνικός της Τόμας Τούχελ κινήθηκε ενεργά στο μεταγραφικό παζάρι αποκτώντας μερικούς πολύ ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές που δείχνουν να έχουν όλα τα εχέγγυα να αντικαταστήσουν τους παραπάνω. Ξεχωρίζει ο 20χρονος νιγηριανός φορ Άντονι Ούτζα που σκόραρε 32 τέρματα σε 45 εμφανίσεις με τη φανέλα της Λίλεστρομ και τα φυσικά αλλά και τεχνικά προσόντα του δείχνουν ότι μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα. Στα συν της φέτος το νεότευκτο “Coface Arina” 33,500 θέσεων που αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα της ομάδας αλλά και τη δύναμη της εντός έδρας, που πέρυσι ήταν η αχίλλειος πτέρνα της Μάιντζ που είχε καλύτερο ρεκόρ μακριά από το σπίτι της.
ΠρόβλεψηO Τούχελ είναι μεγάλη προσωπικότητα και παρά τις αλλαγές προσόντων οι νέες μεταγραφές δείχνουν ότι μπορούν να καλύψουν το κενό όσων αποχώρησαν. Το να πάρει για 2η συνεχόμενη σεζόν το εισιτήριο για την Ευρώπη μοιάζει δύσκολο (πάντως όχι ακατόρθωτο), αλλά λογικά θα την δούμε άλλη μια χρονιά να αποφεύγει τις περιπέτειες και να τερματίζει λίγο πάνω-λίγο κάτω από το μέσο της βαθμολογίας.


Νυρεμβέργη: Δεν μένει εδώ κανείς
IN – Manuel Zeitz, Wilson Kamavuaka, Philipp Klement, Timm Klose, Tomas Pekhart , Alexander Esswein, Markus Feulner
OUT – Dario Vidosic, Timo Ochs, Pascal Bieler, Daniel Batz, Andreas Wolf, Marek Mintal, Ilkay Gundogan, Julian Schieber
Μετά την εντυπωσιακή περσινή της σεζόν η Νυρεμβέργη έχασε τα περισσότερα αστέρια της την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, με τους αντικαταστάτες τους να μην δείχνουν ικανοί να καλύψουν το κενό των προηγούμενων. 
Από τις πιο δυσκολοκατάβλητες ομάδες της περσινής Μπουντεσλίγκα ήταν η Νυρεμβέργη, με την ομάδα του Χέκινγκ να αναδεικνύει τα αθλητικά της προσόντα στο γήπεδο και να κερδίζει με το σπαθί της την 6η θέση στην τελική βαθμολογία, όταν ένα μόλις χρόνο πριν χρειάστηκε τα μπαράζ για να σώσει τελικά την κατηγορία.  
Το τέλος της σεζόν την βρήκε πάντως χωρίς τέσσερα βασικότατα στελέχη της, αφού οι Βολφ (αμυντικός), Εκίτσι, Γκουντόγκαν (μέσοι) και Σίμπερ (φορ) αποχώρησαν είτε σαν μεταγραφές είτε επειδή έληξε ο δανεισμός τους. Μεταγραφικά μέχρι στιγμής οι κινήσεις της δεν φαίνονται να είναι ανάλογης αξίας με εκείνης των παιχτών που αποχώρησαν, και παρότι στα μέχρι τώρα φιλικά, αλλά και στο κύπελλο, έδειξε καλό πρόσωπο, αποτελεί ερωτηματικό το κατά πόσο και φέτος θα καταφέρει να εμφανιστεί το ίδιο ανταγωνιστική. Ξεχωρίζει  ο νεαρός τσέχος επιθετικός Τόμας Πέκχαρτ ενώ και ο 20χρονος μέσος Μακ έρχεται με καλές συστάσεις. 
ΠρόβλεψηΔύσκολα θα δούμε τη Νυρεμβέργη να επαναλαμβάνει τον περσινό της άθλο, αλλά ο Χέκινγκ είναι πολύ καλός προπονητής και δείχνει να ξέρει πώς να βρει δρόμο μέσα από τις κακοτοπιές. Οι μπουκ προσφέρουν τη Νυρεμβέργη 3ο-4ο φαβορί για τον υποβιβασμό, αλλά το περσινό καλό της πρόσωπο της δίνει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. 

Σάλκε: Καλύτερα από πέρυσι
IN – Ralf Fahrmann, Christian Fuchs, Marco Hoger, Jan Morávek, Lewis Holtby, Ciprian Marica
OUT – Ali Karimi, Angelos Charisteas, Christian Pander, Gerald Asamoah, Nicolas Plestan, Lukas Schmitz, Junmin Hao, Tore Reginiussen, Manuel Neuer
Η πορεία μέχρι τους “4” του Champions League και η κατάκτηση του κυπέλλου χρύσωσαν πέρυσι το χάπι για τους οπαδούς της Σάλκε, που είδαν την ομάδα τους να τερματίζει στην 14η θέση της Μπουντεσλίγκα μετά από μια πραγματικά τραγική σεζόν.
Η ομάδα πέρυσι με τον Μάγκατ στον πάγκο δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο της σεζόν να βρει σταθερότητα και να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο, ενώ και μετά την αντικατάσταση του με τον Ραλφ Ράνγκικ αυτό δεν άλλαξε, με τους “βασιλικούς μπλε” να τελειώνουν μάλιστα τη σεζόν με έξι σερί ήττες (πριν την κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στην Ντούισμπουργκ).
Ο Ράνγκικ, προπονητής με επιθετική φιλοσοφία και έργο στη Χόφενχαϊμ, ξεφορτώθηκε αρκετούς ποδοσφαιριστές που δεν υπολόγιζε (Χαριστέα, Πάντερ, Ασαμόα, Σμιτζ κ.α.) αλλά τα άσχημα οικονομικά της ομάδας (παρά την παραχώρηση του Νόιερ στη Μπάγερν έναντι 22 εκ. ευρώ) δεν του επέτρεψαν να κινηθεί μεταγραφικά όπως θα ήθελε, κάτι για το οποίο έκανε παράπονα στον τύπο.Αποκτήθηκε πάντως ο πολύ καλός αριστερός μπακ Φουκς από την Μάιντζ καθώς και ο συμπαίχτης τους πέρσι εκεί Χόλτπι, όπου και αγωνιζόταν ως δανεικός, ο Φάρχμαν ήρθε από την Άιντραχτ σαν αντικαταστάτης του Νόιερ (είχε αγωνιστεί στη Σάλκε την περίοδο 2003-2009) ενώ σαν ελεύθερος ήρθε και ο ταλαντούχος αλλά προβληματικός ρουμάνος επιθετικός Μάρικα από τη Στουτγκάρδη.
Η σεζόν ξεκίνησε καλά για τη Σάλκε, που επικράτησε στα πέναλτι της μισητής Μπορούσια Ντόρτμουντ για το Σούπερ Καπ (παρότι ήταν σαφώς κατώτερη στην κανονική διάρκεια) ενώ για το κύπελλο κέρδισε με 1-11 (!) την ερασιτεχνική Τένιγκεν. Πολλά περιμένουν οι άνθρωποι της φέτος από τον νεαρό μέσο Ντράξλερ, που πέρυσι έδειξε σημάδια μεγάλου ταλέντου. Στην άμυνα πάντως οι Μέτζελντερ, Παπαδόπουλος, Χέβεντες και Ουτσίντα πέρυσι δεν εντυπωσίασαν, ενώ είναι εμφανής και η ανάγκη ενός αμυντικού χαφ. 
Πρόβλεψη: Χειρότερα από πέρυσι αποκλείεται να τα πάει η Σάλκε στη Μπουντεσλίγκα αλλά το απαιτητικό κοινό της θέλει διακρίσεις και έξοδο στην Ευρώπη. Ερωτηματικό αποτελεί το κατά πόσο θα καταφέρει ο Ράνγκικ να περάσει τη φιλοσοφία του, αλλά μέχρι αποδείξεως του εναντίου κρατάμε μικρό καλάθι.

Στουτγκάρδη:  Ζητούμενο η σταθερότητα
IN - Ibrahima Traore, William Kvist, Maza, Tamas Hajnal, Julian Schieber
OUT - Elson, Christian Trasch, Ciprian Marica
Η Στουτγκάρδη ξεκίνησε πέρυσι τραγικά τη σεζόν αλλά ένα ακόμα ντεμαράζ της μετά τη χειμερινή διακοπή την κράτησε μακριά από περεταίρω περιπέτειες. Ο Μπρούνο Λαμπαντία έδειξε έργο στο πρώτο μισό του 2011, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς για να διατηρήσει τα χαμόγελα στο “Μερσέντες-Μπενζ Αρίνα”.
Η Στουτγκάρδη στο δεύτερο γύρο κατάφερε να μαζέψει 30 βαθμούς έναντι 12 που συγκέντρωσε στον πρώτο και έτσι τερμάτισε στην 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα, 6 πάνω από τη ζώνη των μπαράζ. Αυτή ήταν η 4η καλύτερη επίδοση στο δεύτερο γύρο μετά από εκείνες των τριών ομάδων της κορυφής (Μπάγερν, Λεβερκούζεν, Ντόρτμουντ) ενώ το να πατάει γκάζι μετά τη χειμερινή διακοπή τείνει να γίνει παράδοση για τη Στουτγκάρδη, αφού πρόπερσι στον δεύτερο είχε το καλύτερο ρεκόρ της κατηγορίας. 
Ο Λαμπαντία αποφάσισε να παραχωρήσει τον αμυντικό μέσο Τρασχ στη Βόλφσμπουργκ έναντι 9 εκ. ευρώ καθώς και τους Μάρικα, Έντσον, Σίπλοκ, Ντέγκεν (οι δύο τελευταίοι δανεικοί) ενώ απέκτησε τον αμυν. μέσο της Κοπεγχάγης Κβιστ και τον μέσο Ιμπραϊμα Τραορέ που πέρυσι εντυπωσίασε με τη φανέλα της Άουγκσμπουργκ. Ο φορ Τζούλιαν Σίμπερ, που πέρυσι είχε μια πολύ καλή χρονιά με τη Νυρεμβέργη επέστρεψε από δανεισμό και μαζί με τους Κακάου, Πογκρέβνιακ και Χάρνικ θα αποτελέσει τη γραμμή κρούσης της Στουτγκάρδης. 
ΠρόβλεψηΣτο “Μερσέντες-Μπενζ Αρίνα” ο,τιδήποτε λιγότερο από την ευρωπαϊκή έξοδο θα θεωρηθεί αποτυχία και περιμένουμε τη Στουτγκάρδη να παλέψει για να τα καταφέρει, αλλά σίγουρα δεν θα βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά ότι θα τα καταφέρει. Λογικά πάντως θα τερματίσει στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.

Βέρντερ Βρέμης: Εκίτσι, ο νέος μαέστρος
IN - Andreas Wolf , Aleksandar Stevanovic, Lukas Schmitz, Mehmet Ekici, Tom Trybull, Markus Rosenberg, Sokratis Papastathopoulos
OUT -Dominik Schmidt, Jurica Vranjes, Petri Pasanen, Daniel Jensen, Samuel, Torsten Frings, Niklas Andersen, Timo Perthel, Peter Niemeyer 
Μετά την πολύ μέτρια περσινή της σεζόν η ομάδα του Σάαφ θα προσπαθήσει φέτος να παρουσιάσει το γνωστό, ελκυστικό, επιθετικό ποδόσφαιρο στο οποίο μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, με το βάρος να πέφτει πάνω στον νεαρό μέσο Μεχμέτ Εκίτσι στον οποίο ο γερμανός τεχνικός αναμένεται να δώσει τη μπαγκέτα του μαέστρου.
Με τον Μάρκο Μαρίν να μην μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημιουργικό κομμάτι, τον Ούγκο Αλμέιδα να αποχωρεί το Γενάρη και τον Πιζάρο να χάνει αρκετά ματς όντας τραυματίας η Βέρντερ πέρυσι κινήθηκε σε πολύ μέτρια αγωνιστικά επίπεδα, με την επιθετική παραγωγή της να μην θυμίζει σε τίποτα την ομάδα τον προηγούμενων ετών. Τα 47 γκολ ενεργητικό ήταν συγκομιδή πολύ μικρή για τη Βέρντερ, που την δεκαετία που μας πέρασε είχε περίπου 70 γκολ μ.ο. ανά σεζόν στη Μπουντεσλίγκα και με την άμυνα της όπως πάντα να θυμίζει παιδική χαρά (61 γκολ παθητικό) η 13η θέση στο πρωτάθλημα ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο.
Ο Σάαφ φέτος δήλωσε ότι θα δούμε ξανά την Βέρντερ που όλοι αγαπήσαμε, βασίζοντας τις δηλώσεις του πάνω στο ταλέντο του 20χρονου πλεϊμέικερ με τούρκικες ρίζες Μεχμέτ Εκίτσι, που πέρυσι έκανε πολύ καλή σεζόν με τη φανέλα της Νυρεμβέργης και οι “πράσινοι” απέκτησαν έναντι 5 εκ ευρώ από τη Μπάγερν, που είχε τα δικαιώματα του.  Μαζί του στο “Βέσερστάντιον” ήρθαν οι αμυντικοί Βολφ, Παπασταθόπουλος, Σμιτζ για να αναπληρώσουν το κενό των τραυματιών Νάλντο, Μποένις, Πρεντλ και Μερτεσάκερ, κάποιοι αρκετά φέρελπις νεαροί ποδοσφαιριστές όπως οι Στεφάνοβιτς και Τράιμπουλ καθώς και ο φορ Ρόζενμπεργκ που επέστρεψε από το δανεισμό του στη Σανταντέρ (όπου και πέτυχε 9 γκολ πέρυσι) που αναμένεται να τραβήξει κουπί στην επίθεση της Βέρντερ μιας και ο Πιζάρο παραμένει τραυματίας. Αρκετοί παίχτες που δεν υπολογίζοντας αποχώρησαν, καθώς και ο εμβληματικός αρχηγός Τόρστεν Φρινγκς  (που τα τελευταία χρόνια έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στην ομάδα) που πήγε να συμπληρώσει τα τελευταία ένσημα στην MLS.
ΠρόβλεψηΗ Βέρντερ μοιάζει ενισχυμένη, η επιστροφή του Ρόζενμπεργκ αναμένεται να βοηθήσει επιθετικά ενώ αν ο Εκίτσι εγκλιματιστεί και αντέξει το βάρος του ρόλου του (η μικρή ηλικία του είναι θέμα) μπορεί να χτυπήσει ξανά την πόρτα της Ευρώπης. Ελπίζουμε πάντως ο Σάαφ να τηρήσει τον λόγο του και η Βέρντερ να επιστρέψει στα ματς με σκορ πόλο.

Βόλφσμπουργκ: In Magath We Trust
IN - Srdjan Lakic, Hasan Salihamidzic, Christian Trasch, Patrick Ochs, Marco Russ, Mateusz Klich
OUT - Karim Ziani, Fabian Johnson, Grafite, Sascha Riether
Ο Φέλιξ Μάγκατ αφού δεν στέριωσε στη Σάλκε επέστεψε στη Βόλφσμπουργκ στη μέση της περσινής σεζόν για την σώσει από τον υποβιβασμό και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την εικόνα του στους οπαδούς των “λύκων” που πίνουν νερό στο όνομα του για το πρωτάθλημα του 2009. 
Πριν από αυτόν ο Στιβ ΜακΛάρεν είχε καταφέρει μέσα σε μόλις 7 μήνες να διαλύσει την ομάδα που κατέβαινε με στόχους πρωταθλητισμού, με τον Λιτμπάρσκι που τον διαδέχθηκε να μην μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση και τελικά η Βόλφσμπουργκ χρειάστηκε τον Μάγκατ για την βγάλει από τη δύσκολη θέση και να τη σώσει από ένα ντροπιαστικό υποβιβασμό, που αποφεύχθηκε την τελευταία αγωνιστική.
Πλέον ο γερμανός τεχνικός έχοντας το απαραίτητο χρόνο να μοντάρει την ομάδα, χώρισε την ήρα από το στάρι, διώχνοντας τους  Ζιανί, Μποκανί, Τζόνσον ενώ πόδι αναμένεται να πάρει και ο Ντιέγκο που πέρυσι εκτός από τραγικός δημιούργησε και πολλά προβλήματα στα αποδυτήρια. Οι Γκραφίτε και Ρίτερ (βασικά μέλη της ομάδας του 2009 που σήκωσε τη “σαλατιέρα”) επίσης αποχώρησαν, με τους Σαλιχάμιτζιτς, Λάκιτς, Οχς, Ρους και Τρασχ να έρχονται για να ενισχύουν σημαντικά τους “λύκους” σε όλες τις θέσεις. Η μεταγραφή του τελευταίου από τη Στουτγκάρδη κόστισε 9 εκ ευρώ, με τον Μάγκατ πιθανόν να ετοιμάζει και άλλες κινήσεις. 
Οι παραπάνω μαζί με τον Μπενάλιο στο τέρμα, τους Πέκαρικ, Φρίντριχ, Κιάερ, Σάφερ στην άμυνα, τους Χασέμπε, Ζοσουέ στο κέντρο και τους Χέλμες, Μάντζουκιτς στην επίθεση αποτελούν ένα ιδιαίτερα ποιοτικό σύνολο που όπως δήλωσε ο Μάγκατ έχει σαν στόχο την ευρωπαϊκή έξοδο.
ΠρόβλεψηΠοιότητα υπήρχε και πέρυσι στη Βόλφσμπουργκ, το πρόβλημα ήταν η διαχείριση του ρόστερ κάτι που ο Μάγκατ, ειδικά στο “Φολκσβάγκεν Αρίνα”, το έχει. Αναμένουμε να παλέψει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και το 1,65 που προσφέρει η Unibet στο να τερματίσει η Βόλφσμπουργκ ψηλότερα στη βαθμολογία από το Αμβούργο αξίζει ένα ποντάρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: